Реклама / Ads
3| 31160 |16.11.2007 НОВИНИ

САЩ поставиха слаба оценка на българското образование

.
Американска сравнителна студия за средното образование по математика и точни науки показва под средни резултати за България. Най-добри са в Азия, нашата страна е далече след САЩ.
 

Соня Каникова, радио „Дойче веле"

Групата на Американските изследователски институти във Вашингтон публикува уникална студия, която сравнява нивата на средното образование по математика и точни науки в 46 държави. Целта е да се сравни нивото на американските ученици от прогимназиалните класове с това на техните връстници в проучените държави, които представят всички региони в света, включително Източна Европа. Студията показва, че 13-14 годишните американски ученици имат по-добри резултати от учениците в повечето други държави. Но и най-добрите американски постижения остават далеч под нивото на страните с най-висок стандарт на обучението по математика и точни науки. Водещите държави са без изключение от Азия: Сингапур, Хонг Конг, Южна Корея, Тайван и Япония.

България е на 12-то място  

Общите резултати за САЩ поставят Америка на едно ниво с европейските държави и другите англоезични държави. От общо 46 държави, 31 са след САЩ по резултати по математика. България, която е една от използваните за сравнение страни, е 12-та след САЩ. 

Резултатите на САЩ по точните науки са по-слаби: те са на 19-то място сред сравняваните държави. България е една от 27-те страни с по-лоши от САЩ резултати. Тя е само с 4 места по-назад и на едно ниво с Израел и Италия.

Нивото на американските ученици е много различно в отделните щати. Най-зле са учениците в Окръга Колумбия (територията на столицата Вашингтон). Резултатите на българските прогимназисти по математика и точни науки са сравними с тези в не много успешни щати като Алабама, Мисисипи, Невада, Западна Вирджиния, Ню Мексико и Луизиана.

Никога досега не е правено подобно сравнително проучване. Гари Филипс, един от авторите на студията, изтъква нуждата от високи стандарти на образованието по математика и точни науки в новия технологически сложен свят. Степента на подготвеност на младото поколение ще определи и бъдещата конкурентноспособност на отделните нации, смята той. Засега обаче САЩ остават някъде по средата в общата класация на 46-те държави. България попада по-скоро в групата с резултати, по-ниски от средните. 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5304 |23.08.2007 ДПС гласи Ангел Александров за шеф в българското ФБР . 1| 5480 |07.06.2007 Дънди Прешъс Металс подаде жалба в ЕК срещу българското правителство . 0| 4925 |01.03.2007 Мъдруват върху стратегия за управление на българското Черноморие . 0| 5293 |15.03.2007 Роберт Матанич моли сръбските власти да не го предават на българското правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads