Реклама / Ads
24| 6983 |28.09.2012 НОВИНИ

САЩ се разграничиха в официално писмо от АЕЦ "Белене"

.
Американският инвестиционен фонд "Куантум груп" дава парите за проекта "Белене". Те трябва да обезпечат така наречения собствен капитал от наличните 2 млрд. евро, останалите до 8 млрд евро, които по предварителни разчети се предвижда да се вложат в централата, ще дойдат от други инвеститори.
 
Това казва в интервю за "24 часа" Богомил Манчев, собственик на фирмата "Риск инженеринг" и консултант на американските инвеститори за втората атомна централа.

Манчев заявява, че той е довел американците. Имали с тях участие в проекти в различни части на света. "Риск инженеринг" е подизпълнител на "Куантум" в проект в Близкия изток. Според „Труд” кандидатът за АЕЦ "Белене" е доста мъгляв. Анчо Бадев, представителят за България на участващата в консорциума "Куантум Груп", е неуспял кандидат-приватизатор на "Софарма" и на Варненската корабостроителница.

Изявилият се в парламента като говорител на консорциума Самуел Реди се оказа познат в международните енергийни среди като участник в "загубени каузи".

“Компанията беше специално регистрирана в щата Делауеър, защото такива бяха изискванията на правителството - да има федерална регистрация”, обясни пред “Труд” шефът на “Риск инженеринг” Богомил Манчев. Той допълни, че отдавна правителството е било наясно с намеренията на американското дружество, но едва сега те се обявяват официално.

Компанията ще привлече западни инвеститори в проекта за “Белене”, които по предварителни изчисления трябва да вложат в централата 8 млрд. евро. В оценката са включени и дълговете на Националната електрическа компания, поясни Манчев.

Проверка в интернет страницата на “Куантум груп”, участник в консорциума, показа, че дружеството има обща фирма с българската “Риск инженеринг” - “Куантум инженеринг”. Самата “Риск инженеринг” е дългогодишен партньор на АЕЦ “Козлодуй” и консултант на АЕЦ “Белене”.

Общото дружество на “Риск инженеринг” и “Куантум груп” е представител в България на руските арматурни заводи “Пензтяжпромарматур”, които доставят за фирми като “Газпром” и “Атомстройекспорт”. Досега “Куантум инженеринг” са изпълнявали поръчки на АЕЦ “Козлодуй” за доставка на части.

“Компанията “Куантум инженеринг” беше създадена за друг проект, тя няма нищо общо с “Белене”, категоричен беше Богомил Манчев.

Правителството на САЩ не е страна по каквито и да е дискусии за евентуален интерес от американски компании към АЕЦ “Белене”, пише в официално становище на посолството на САЩ, разпространено днес.

“България, както и всички суверенни държави, трябва да основават своите решения за потенциални енергийни проекти на справедлив, прозрачен и конкурентен процес, основан на пазарните принципи и строга оценка на икономическите разходи и ползи”, пише в становището.

Посолството припомня, че САЩ са зачели напълно взетото от правителството на Бойко Борисов решение за прекратяване на проекта “Белене” заради икономически мотиви.

Все пак от дипломатическата мисия допълват, че “вярват, че българското правителство ще извърши надлежна проверка на всички потенциални инвеститори, за да провери пълномощията им и икономическата обоснованост на техните бизнес планове. Те трябва да съвпадат с интереса на  България за изграждане или не на АЕЦ “Белене”.

Потенциалният частен инвеститор за АЕЦ “Белене” първо трябва да плати 200 млн. евро на НЕК под формата на неотменяема гаранция и чак след това с него ще се водят преговори. Това е едно от осемте условия на проекта за решение на парламента, с което се препоръчва на правителството да води преговори за възобновяване на проекта.

В проектодокумента, който влиза в пленарна зала следващата седмица, не се казва дали правителството трябва да промени решението си от март тази година за прекратяване на проекта. В него не се споменава “Глобал пауър”, нито друго име, защото според зам.-шефа на икономическата комисия на НС Диан Червенкондев решението е принципно и би трябвало да може да се приложи и към евентуален друг кандидат.
 
“Изискването е тези пари да се платят в началото на преговорите. Няма да допуснем да водим преговори с който и да е и само да ни губят времето”, обоснова се той.

Освен това от министъра на икономиката ще се иска всеки месец да информира депутатите за интерес от потенциални инвеститори и за хода на преговорите.

Кандидатите трябва да уредят цялостно отношенията на НЕК с “Росатом”, включително настоящите и бъдещи претенции, да гарантират отговорността за ядрена вреда, да се ангажират с отработеното ядрено гориво и с извеждането от експлоатация.

Преговарящите ще трябва да договорят възможност НЕК да придобие дял от проекта по номинална стойност. Другите условия са да няма ангажименти за държавна гаранция и за задължително изкупуване на тока.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6352 |03.06.2012 Бойко Борисов заминава на официално посещение в Португалия . 25| 8793 |24.04.2012 Скандали в БСП, крият писмо от Първанов . 25| 8559 |28.02.2012 Писмо на ДАНС изнерви адвокат на ексминистър Николай Цонев . 74| 8220 |18.02.2012 Писмо на Първанов смути дебата в столетницата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads