Реклама / Ads
8| 6941 |24.04.2009 НОВИНИ

Създадоха асоциация на тв продуцентите без Слави Трифонов

.
Основателите на Асоциацията на тв продуценти Източник: Васил Василев, Frognews.bg
Основната й цел ще бъде промяна в архаичния закон от преди 10 години. Тв шефовете преодолели балканския си нрав и седнали за благото на зрителя на една маса.
 

Директор на асоциацията е Димитър Станчев, създател на първата частна продукция у нас „Супер шоу Невада”. Председател на управителния съвет е собственикът на Глобал Вижън Магърдич Халваджиян. В управителния съвет попадат Евтим Милошев, Мартин Захариев и Иван от продуцентска къща „Междинна станция”. В асоциацията влизат още Нико Тупарев, актьорът Любомир Нейков, колегата му Къци Вапцаров, Жоро Торнев и Георги Крумов.

В сдружението могат да членуват всички, които са изрядни и изпълняват изискванията на асоциацията, която до броени дни ще бъде приета в европейското обединение на продуцентите САПИ. Идеята за подобно обединение е дошла още преди 7 години, но според Халваджиян тогава той и колегите му не са били толкова зрели. „Сега на една маса седнаха хора, които не са си говорили години. Ние преборихме балканския нрав за вечно разединение и завист, за да работим за подобряване на качеството на тв продукциите, добави той.

Първото, което асоциацията ще се опита да промени в закона за радио и телевизия е вдигането на задължителния праг за външни продукции от 10 на 30%. В повечето европейски страни стигал и до 60%, като в това отношение сме изостанали видимо доста. „Не сме твърдо против третокласните сапунки, които бълват постоянно, но смятам, че в определени часови пояси можем да направим на тяхно място образователни предавания за младите”, каза Магърдич Халваджян. За целта асоциацията ще работи заедно със СЕМ, правителството и в частност Министерството на културата, което е приело присърце идеята.

Членовете в асоциацията държат 85% от пазарния дял за външни постановки. Точно за това те са решили да раздават Бг телевизионни награди, които ще се излъчват по 3-те национални телевизии едновременно, което за нашите ширини е прецедент. Евтим Милошев от своя страна добави, че асоциацията не трябва да се възприема като поредната браншова организация. Тя по-скоро била изградена на емоционална основа. „Всички в нея сме млади момчета, като изключим Халваджян, който е на преклонна възраст”, не пропусна да се пошегува бившият съдружник на Слави Трифонов. Той добави, че живеем в малка страна, която единствено ние си я харесваме. Пазарът в нея е прекалено свит, за да съществува разделение между продуцентите.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 16747 |24.04.2009 Фурор направиха картини на Хитлер . 8| 4871 |24.04.2009 Ив. Калфин: България няма да отстъпи от завоюваното по газовия договор . 7| 4837 |24.04.2009 Газовата среща на върха събира премиери, министри и експерти . 2| 5286 |23.04.2009 “Стара планина” за Схефер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads