Реклама / Ads
40| 8280 |22.09.2020 НОВИНИ

/на живо/ Сблъсък между полицаи и протестиращи

.
Източник: БГНЕС
Сблъсък с полицията се случва в този момент. Протестиращи се опитват да пробият полицейския кордон.
 

Играта на нерви в района на Народното събрание ескалира. Протестиращи се хванаха за ръце и направиха опит да пробият полицейския кордон, а органите на реда отговориха за секунди.

 

Чу се и мятане на бомбички.

 

Напрежението бе потушено в рамките на някялко секунди. Имаше опасност хора да бъдат затиснати от тълпата.

 

До тук се стигна, след като гражданите решиха да се преместят от района, станал известен като "Триъгълника на властта" пред сградата на вече бившето народно събрание пред паметника на "Цар Освободител".

 

Служителите на реда се прегрупираха и запречиха булеварда между Българската академия на науките и парламента.

 

Движението бе блокирано още в началото на протестното шествие от бившия Партиен дом до сградата на Народното събрание. Известен конфликт с полицията имаше и в района на Руската църква. Отцепено бе движението и до Военния клуб.

 

След няколко минути на затишие отново се стигна до сблъсък. В момента граждани и полиция са в директен сблъсък. Летят всякакви предмети, в това число и стъклени бутилки.

 

Опигите за пробив на кордона са периодични, но натискът е постоянен. Чуват се и сирени.

 

Ранен бе и служител на полицията, който бе изтеглен от първите редици. Смята се, че има провокатори, които създават напрежението.

 

Направен бе пореден опит за щурм. Натискът този път е изключително сериозен. НА първа линия в момента са провокатори - лица, които коренно се различават от протестиращите на първите редици часове по-рано.

 

Стандартни речитативи от футболните мачове зазвучаха пред Народното събрание, където в момента има високо напрежение.

 

Не се изключва да има и нов сблъсък с полицията.

 

Хронологията следим в реално време.

 

23.34 ч.

 

В този час обстановката е спокойна. По думите на кмета на район "Оборище" напрежението е било създадено изкуствено.

 

Част от протестиращите се разотиваха. Провокаторите от по-ранните часове също не се забелязват.

 

Полицията също свали щитовете си.

 

Напрежение не се очаква.

 

23.30 ч.

 

Кметът на район "Оборище" Николай Александров попита полицията каква е причината да не допускат граждани да преминат по булеварда между БАН и Народното събрание.

 

"Гражданите могат да минат по ул. "Париж". Те искат да минат от тук и имат пълното право да минат от тук. Сградата на Народното събрание е стратегически обект и като такъв той трябва да бъде пазен, но въпросът е възможно ли е да бъде направен коридор, за да може гражданите да използват правата си и да преминат, за да не се получава конфликт", коментира още той.

 

"Питах жандармерията с кого да разговарям, за да се оформи коридор и те ми казаха, че не могат да ми дадат информация", обясни още районният кмет.

 

23.21 ч.

 

На място пристигнаха и линейки. Възможно е да има ранени граждани.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 14767 |22.09.2020 /на живо/ Велико народно въстание III: Българите искат независимостта си от мафията. Напрежение пред НС /видео и снимки/ . 11| 5776 |21.09.2020 Тежка катастрофа в Искърското дефиле. Движението е затворено между Нови искър и Своге . 17| 6639 |21.09.2020 Ден 75: Протестът събира енергия за утрешното ”Великото народно въстание 3” /снимки и видео на живо/ . 35| 18141 |21.09.2020 ББР - част от българската следа в международния скандал за пране на пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads