Реклама / Ads
27| 8406 |01.09.2012 НОВИНИ

Сбогом на крушката с нажежаема жичка

.
Обикновените електрически крушки си отиват окончателно заради европейска директива. Магазините няма да зареждат повече от тях.
 

Когато у нас останат само енергосрестяващите крушки, страната ще пести по 625 гигават часа енергия годишно. Всяко отделно домакинство също ще спестява повече пари от сметките за ток, след като в дома му останат само крушките от ново поколение.

"Един среден двустаен апартамент ще спестява средно по 150 лева годишно от подмяната на всички лампи с енергоспестяващи", каза за бТВ Цветомира Кулевска от агенция за устойчиво енергийно развитие.

Производството на обикновени крушки у нас не е заплашено от фалит засега. Някои предприятия, в които се произвеждат крушки с нажежаема жичка, вече са намерили пазари в част от Балканските държави и в Арабския свят, така че започват да изнасят продукцията си в страни от тези региони.

В търговската мрежа обикновените крушки няма да изчезнат веднага, тъй като има известно количество на склад. Тъй като срокът на живот на нажежаемите крушки рядко надвишава 2-3 години експертите смятат, че те ще изчезнат от всички сфери на живот в ЕС около 2015 г.

Първоначално обаче животът им е бил несравнимо по-дълъг. Електрическа крушка свети вече 110 години в пожарната на малкото американско градче Ливърмор. Тя е призната за най-старата работеща крушка от Гинес. 

Всяка година жителите на Ливърмор отпразнуват рожденния й ден, а през 2011 г. честваха 110-годишния й юбилей.

Крушката рекордьор била подарена на местните пожарникари от виден калифорнийски бизнесмен. Самият електроинженер Лин Оуенс, който следял живота на електрическата крушка, преди да почине в края на 2011 г., твърдял, че стогодишната й трайност е повече от загадка.

Мистерията около осветителното тяло е била обект на изследване и размишления за десетки учени. Те обаче така и не успели да дадат отговор как и защо електрическата крушка продължава да излъчва светлина вече толкова години. В най-старата електрическа крушка няма нищо особено, което да я отличава от другите, произведени през миналия век – тя е обикновена четирижична крушка.

На крушката е посветена дори и лична страница: www.centennialbulb.org


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5679 |23.08.2012 Кирил Рашков си взе скришно сбогом с брат си . 9| 5112 |11.10.2011 Сбогом на автомобилите; привет на електромобилите . 7| 6728 |21.07.2011 Сбогом на "американската мечта" със "зелена карта" . 7| 4921 |11.10.2010 РЗС: Бюджет 2011 - последно сбогом за ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads