Реклама / Ads
14| 6095 |30.03.2008 НОВИНИ

Сбогом на властта казват Р. Петков, Ас. Гагаузов, В. Близнаков и Н. Кабил

.
Четирима министри се разделят с постовете и напускат правителството. Това щели да бъдат министърът на вътрешните работи Румен Петков, на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, на отбраната - Веселин Близнаков и министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.
 
Няколко часа били необходими на лидерите на тройната коалиция в петък вечерта, за да вземат важното решение. Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев били наясно след дипломатичните намеци на Жозе Барозу, че трябва да направят реални крачки към промени в кабинета. Основният мотив били невероятните скандали, които избухнаха през последните месеци във ведомствата на споменатите министри. Разбира се, коалиционните лидери нямало да признаят за натиск от ЕС, а да обяснят, че преструктурирането се налага заради програмата на кабинета да оздрави своите действия и да увеличи темповете на развитие на страната. Всички обаче са наясно, че случващото се в МВР надминава границите, които обществото може да понесе. Арестите на висши ръководители в системата показва едно: корупцията и своеволното тълкуване на законите и вътрешните разпоредби застрашават не само работата на вътрешното ведомство, но заплашват със срив на доверие към институцията, призвана да се бори с престъпността.

rpetkov.jpggagauzov.jpgГагаузов пък стана жертва на разкритията в държавния фонд за пътна инфраструктура. Милиони са изтичали към роднински фирми, а той или не е забелязвал или се е правил, че не забелязва. И двата варианта говорят лошо за неговата работа.

Веселин Близнаков така и не успя да осъществи наложителните реформи в армията. Тръгна се към съкращения без структурите да са готови. Фиаско претърпя и професионализирането на войската най-вече поради липса на кандидати. Военното и политическото ръководство на БА демонстрират остарял стил, липса на идеи и кураж.

Нихат Кабил бе погълнат от скондалите за спирането на финансирането по европейски програми. Всички опити да се разграничи от съмненията за източвания, за уреждане на фирми от приятелски кръгове, от наглите и безпринципни заменки на земи от типа „кон за кокошка", се оказаха неуспешни. Въпреки близостта си до Ахмед Доган той ще бъде жертван. Спасява се обаче колежката му Емел Етем, която също натрупа големи пасиви с хаоса в действията по време на бедствия и аварии. Но такава е волята на Доган в този момент - излиза Кабил.

С четиримата се провеждат разговори по партийна линия да не се цепят пред медиите и да защитават себе си, като нападнат и обвинят други за провалите в министерствата си. Това била една от основните грижи на управляващите - да не излязат наяве нови скандални разкрития.

Камен Пенков, зам.-министър на МВР бил спряган за нов титуляр. Той се ползвал с безграничното доверие на самия Румен Петков. Пенков обаче бил доста спорна фигура и не се ползвал с добро име в някои среди в БСП. Повод са охранителния му бизнес, неясни сделки с имоти, връзки с хора от сенчестия бизнес.

Вариантът Младен Червеняков да смени Петков също бил обсъждан и към него имало резерви. Той бе министър на правосъдието в кабинета на Жан Виденов, което не е добър атестат. Освен това Барозу даде ясен знак, че ЕС очаква появата на нови лица, несвързани с каквито и да било съмнения по отношение на досегашната си дейност.

kabil.jpgbliznakov.jpgЗа мястото на Кабил от известно време се спомената Димитър Тадаръков, шеф на фонд „Земеделие", който демонстрира енергичност и агресивност при защитата на фонда от нападки и обвинения в корупционни практики.

Станимир Илчев е спряган за мястото на Веселин Близнаков. Той от доста време се стреми към този пост, има и добри позиции пред Симеон Сакскобургготски.

Без фаворит са кандидатурите за поста на Асен Гагаузов. Обсъждано име сред соцактива е това на Димитър Дъбов. Той обаче също е кадър на старата номенклатурна школа на партията. Качества за поста имал Георги Кадиев, но откритата му позиция по различни въпроси в БСП, както и критиките, които не спестява към грешки на правителството го правят неудобен човек.

Промените щели да бъдат обявени най-късно във вторник. На нарочените за смяна министри е обещана подходяща реализация по партийна, парламентарна и бизнеслиния.

Уточнение: За написването на този материал са използвани източници от порламента, както и от БСП и НДСВ, също и от правителството. За Кабил единствено са споменали двама депутати от движението, с много кандърми да бъдат запазени в тайна. Както се казва, кулоарна информация бол, официална - йок. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5336 |19.02.2008 Фидел Кастро сдаде властта в Куба . 12| 10515 |13.02.2008 Х2 не е робот, а агент на ДС във властта . 6| 4946 |09.02.2008 ЕК знае за корупцията у нас от тайни източници, не вярва много на властта . 15| 5457 |05.01.2008 Наказват Божидар Димитров заради сватбата на Миглена Ангелова?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads