Реклама / Ads
8| 6083 |05.04.2011 НОВИНИ

Сдобихме се с 4-ри стандарта за хляб

.
Изготвени са четири броя утвърдени стандарта „България“за хляб. Те бяха представени от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
 

Един Утвърден стандарт № 01/2011 – за три типа брашно: „Бяло“, „Добруджа“ и „Типово“. Три Утвърдени стандарта за хляб: Утвърден стандарт № 02/2011 за хляб „Бял“, Утвърден стандарт № 03/2011 за хляб „Добруджа“. Утвърден стандарт № 04/2011 за хляб „Типов“.

Хлябът ще се произвежда в три грамажа: 500гр., 650гр. и 830 гр. и ще се предлага опакован и неопакован. Срок на годност на трите вида хляб е две денонощия. Утвърден стандарт №01/2011 Пшеничното брашно тип „Бяло“, „Добруджа“, „Типово“ се произвежда от пшеница, съгласно БДС 602-87 от I, II и II Б група, неподлагана на генетична модификация. При технологична необходимост (години с ниско качество на зърното) се допуска влагането на спомагателни вещества: глутен и ензими – неподложени на генетична модификация и органични киселини. Не се допуска влагането на оцветители, избелители и консерванти.

В стандарта са заложени показателите, на които трябва да отговаря брашното: органолептични, физикохимични, химични и микробиологични. Описани са методите за лабораторно изпитване, технологичния процес на производство, производствения контрол ( входящ контрол на суровини и спомагателни материали, технологичен контрол и контрол на готовия продукт), етикетирането и документите, придружаващи готовия продукт. Изготвена е Декларация за съответствие на брашното, която се издава при експедицията му. Утвърдените стандарти за трите вида хляб са описани влаганите суровини: типа брашно за вида хляб, дрожди хлебопекарни (мая за хляб) – не подлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО, сол, вода и технологични добавки – при технологична необходимост: Аскорбинова киселина (Е 300), Оцетна киселина (Е 260), моно- и диглицериди на мастни киселини (Е 471) или техните естери (Е 472), и ензими, не подлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО. В стандарта са заложени показателите, на които трябва да отговарят видовете хляб: органолептични, физикохимични, химични и микробиологични. Описани са методите за лабораторно изпитване, технологичния процес на производство, производствения контрол (входящ контрол на суровини и спомагателни материали, технологичен контрол и контрол на готовия продукт), етикетирането и документите, придружаващи готовия продукт. Изготвена е Декларация за съответствие на хляба, която се издава при експедицията му.

Списъкът на одобрените предприятия, които ще произвеждат брашно и хляб по Утвърден стандарт „България“, ще бъде публичен и ще бъде качен на интернет страницата на БАБХ.

За реда, по който предприятията ще бъдат включвани в списъка на одобрените производители са изготвени указания до Областните дирекции по безопасност на храни. В указанията е описан начинът за осъществяване на проверките на предприятията и включването им в списъка на одобрените предприятия На предприятията, които отговарят на необходимите условия за производство на продукти по УС“България“, директорът на съответната ОДБХ изпраща Уведомително писмо (по образец към указанията), вписва ги в списъка на одобрените предприятия за производство по УС „България“ и им предоставя копия на Утвърдените стандарти „България“ (за производство, по които са одобрени), подпечатани с мокър печат. В мониторинговите програми на предприятията се изисква да бъде включено вземане на проби и лабораторно изпитване поне веднъж месечно на всеки вид произвеждан продукт. Честотата на официалния контрол на предприятията одобрени да произвеждат продукти по УС „България“: веднъж месечно се извършва физическа и документална проверка на обекта, във връзка с произвежданите продукти по УС „България“. При необходимост или по преценка на контролиращия инспектор се вземат проби за лабораторно изпитване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4722 |02.04.2011 Готов е стандартът за хляба . 7| 4836 |01.04.2011 Готвят нов стандарт за хляба . 6| 5410 |25.02.2011 БАБХ затвори цех за хляб . 6| 6086 |16.02.2011 Подобрителите в хляба - били естествени съставки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads