Реклама / Ads
7| 4103 |04.12.2020 НОВИНИ

Сдружение: Защо социалното министерство се гаври с младежите от „Старт на кариерата” в разгара на пандемията?

.
Деница Сачева
Социалното министерство се изгаври скандално с всички младежи с висше образование от програма „Старт на кариерата”, оставя ги без парично обезщетение при обявен локдаун и в разгара на пандемията от коронавирус, алармират от сдружение „Младежка инициатива 2020”.
 

Само след броени дни изтичат 9-месечните трудови договори на всички млади хора с висше образование, включени в тазгодишното издание на програмата на Министерство на труда и социалната политика за насърчаване на заетостта „Старт на кариерата", и те директно отиват на борсата, но уви, без правото да получават каквото и да е парично обезщетение, изтъкват от сдружение „Младежка инициатива 2020".

 

Причината е, че право на парично обезщетение за безработица от НОИ имат само лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването, а това автоматично лишава всички млади хора, участващи в момента в програмата „Старт на кариерата" на МТСП и работещи в публичния сектор в цялата страна (в държавни и изпълнителни агенции, министерства, комисии, областни и общински администрации), от възможността да получават дори и минимално обезщетение след като договорите им бъдат прекратени с изтичането на 9-месечния срок, за който са сключени, констатират с тревога в сдружение „Младежка инициатива 2020".

 

 От ведомството на министър Деница Сачева през септември т.г. съобщиха, че с оглед по-успешната им трудова реализация ще удължат заетостта от 9 на 12 месеца за младежите до 29 г. с висше образование, участващи в програма "Старт на кариерата", но това тяхно намерение щяло да влезе в сила чак догодина, отбелязват от гражданското сдружение.

 

В тази връзка от неправителствената организация настояват социалното министерство спешно да преразгледа дискриминационното си и крайно несправедливо решение за удължаване на заетостта от 9 на 12 месеца само за бъдещите участници в програма „Старт на кариерата", така че и всички тези няколкостотин младежи, които участват и сега в нея, също да могат да получат така важното натрупване от една година трудов стаж, даващ им впоследствие законово право на обезщетение от бюрото по труда.

 

Удължаването на заетостта от 9 на 12 месеца не само за бъдещи участници в програма „Старт на кариерата", но и за всички ангажирани в момента в нея млади хора, ще бъде и една ефективна антикризисна мярка в отговор на пандемията от COVID-19, посочват от сдружение „Младежка инициатива 2020". Очакваме екипът на министър Сачева незабавно да внесе корекции във въпросната програма и да отстрани дискриминационните елементи в нея, накърняващи сериозно правата на сегашните участници в „Старт на кариерата", заявяват от гражданското сдружение.

 

Ако чиновниците в МТСП обаче се „разсеят" и не реагират адекватно, то още в средата на декември 2020 г. стотици младежи – участници в тазгодишното издание на програма „Старт в кариерата", ще се влеят в армията на регистрираните безработни у нас, само че без право и на минимално парично обезщетение, тъй като 9-месечният трудов стаж, осигурен им по линия на тази програма за насърчаване на заетостта, няма да е достатъчен за получаването му според разпоредбите на НОИ, напомнят от сдружението.

 

Да оставиш обаче без препитание и без подкрепа през зимата и в условия на удължена извънредна епидемична обстановка толкова много млади висшисти, е не само антихуманно и изключително цинично, но говори и за пълната липса на каквато и да е загриженост за реализацията на младото поколение българи, избрали да останат в страната ни, подчертават от сдружение „Младежка инициатива 2020".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5846 |30.11.2020 Тома Биков: Не знам защо Емил Димитров не си подаде сам оставката . 17| 7951 |26.11.2020 Мартин Димитров: Шехерезадсон е до Бойковсен, защото има къща, защото е зависима . 16| 5185 |24.11.2020 Симеон Дянков: Защо в България се харчат пари за отбрана? Дайте пари на бизнеса . 29| 12925 |20.11.2020 Джамбазки към Антон Хекимян: Защо ми задавате въпрос стил Наталия Кобилкина?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads