Реклама / Ads
56| 5422 |17.05.2011 НОВИНИ

СДС: В ДСБ се е спукал един голям балон

.
Мартин Димитров
Шефът на Изборния щаб на СДС Борис Марков допусна, че е възможен провал на отворените демократични избори на Синята коалиция заради протакането от страна на ДСБ за датата. На Националния съвет сините показаха сериозно раздразнение от поведението на партията на Костов в преговорите за деня на избора.
 

Няма да позволим датата да бъде използвана като алиби-оправдание за получените резултати на отворения избор, каза Марков. Шефът на синия Изборен щаб обясни, че отлагането на деня на вота, означава намаляване на избирателната активност. Попитан дали това означава ли, че Иван Костов желае намаляване на избирателната активност, Марков отговори в прав текст: „Да, явно иска или ниска избирателна активност, или търси вратичка за измъкване от избора”.

Според сините ДСБ са излъгали за членската си маса в София, особено след твърденията, че тя достига почти 6000. На собствения си избор те изкарват 1500 души и твърдят, че това е 40 % активност, недумяват седсесарите. Според СДС в ДСБ се е спукал един голям балон.

Тази тайна е една от най-грижливо пазените, визира членската маса на партньорската организация Борис Марков. И ако падне митът, че София е на ДСБ, може би това е основателна причина да се отложат изборите. Мисля, че започва да пада този мит и се опитва да се скрие с такива аргументи, просто това е четвърто предложение за дата, заяви в прав текст шефът на Изборния щаб на СДС. Според него датата ще бъде използвана или за алиби на постигнатия резултат, или е един последен шанс за някой, който не иска да се яви, да ги отложи и да ги направи невъзможни.

Когато предложихме тези избори, беше 15 април и ние направихме компромис с организационното състояние на ДСБ. Предложението ни за дата на избора беше 15 май. Тогава се разбра, че в партията им текат процеси и те имат нужда от време да излъчат техните кандидати. Прегласувахме нашето решение за 29 май, проследи хронологията Марков.
Преговорните групи получиха предложение за повторно отлагане на датата, като част от аргументите бяха, че чисто организационно като провеждане няма да се справим. Ние сме готови, организационно напълно готови да проведем тези избори. Светослав Малинов вече 20 дни обикаля страната след номинацията, т.е. ДСБ получиха това, което искат, продължи разказа шефът на Изборния щаб на СДС. Иначе сините заявиха, че за тях е все едно на коя дата Румен Христов и Владимир Кисьов ще спечелят изборите.

Но не приемаме да се иска по-голяма кампания за тези избори, отколкото за реалните, отсече Марков. И според лидера Мартин Димитров кампанията отдавна е започнала и не може да има аргумент за дължината й. Ще се борим за възможно най-ранна дата като отношение към хората. А не когато се борим за доверие, да създаваме предпоставки те да не могат да дойдат да гласуват. Не може миналата година да критикуваме Тройната коалиция, че тласка изборите в лятото, и сега когато десницата има шанс, да вкарваме вътрешните отворени избори за гражданите, когато хората планират отпуски и отиват на море, каза Марков.

В същото време Иван Костов заявяваше настояването си изборът да бъде през втората половина на юни. Преди седмица заяви, че датата трябва да бъде 19 юни. А при представянето на кандидат-кмета на ДСБ за София Прошко Прошков, обясни, че “след обявяването на секциите, заедно с техните адреси и територията на населените места, които ще гласуват, до провеждането на изборите трябва да има поне 3 седмици. Хората трябва да научат къде да гласуват”, аргументира настояването си Костов.

Въвеждането на отворените демократични избори е изключително заслуга на СДС, без да напада ДСБ, влезе в тона и лидерът на партията Мартин Димитров. Той обаче заяви, че лично ще вземе много сериозни мерки срещу всеки, който се опита да провали Синята коалиция.

На Националния съвет сините гласуваха пълен мандат на преговорния екип да приключи в рамките на Синята коалиция с документите и споразуменията, за да бъдат проведени изборите. В крайна сметка СДС ще поиска срок петък за ДСБ да се разберат за датата,пише "Всеки ден".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6426 |14.05.2011 Драма в София: срутил се парапет погуби един, двама ранени . 39| 5206 |10.05.2011 Още един свидетел „забрави” за показанията си срещу Масларова . 4| 4499 |02.05.2011 Престъпниците се радват на голямо медийно внимание . 5| 6704 |30.04.2011 Един ден в месеца почиваме по семейни причини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads