Реклама / Ads
27| 4975 |23.03.2011 НОВИНИ

СДС: ГЕРБ са майстори на демагогията в България

.
Мартин Димитров
Депутатите съкратиха част от занаятите и така отнеха възможността на много хора на ръчния труд да се наричат майстори. Опозицията за пореден път се опита да пледира за по-широк вариант на списъка, но не успя да надделее.
 

Вие наистина сте майстори, но най-големите майстори на демагогия в България”, разгневен от трибуната на парламента излезе лидерът на СДС Мартин Димитров. Той обясни същността на промените – че ако в списъка те няма, значи не си занаятчия. „Ние можем да се пишем занаятчии, но проблемът е, че не можем да се обучаваме по занаятчийски начин, ако ни няма в списъка”, поясни синият лидер. Според него се прави нещо съществено в този закон – човек да може да работи само по Търговския закон или да членува в занаятчийската камара доброволно.

 Вече не са занаяти: зидарството, бетонджийството, реставрацията на паметници на културата, мазачеството и шпакловането, бояджийството, бижутерството, стругарството, тапицерството, месарството, колбасарството, мелничарството, оптиката, маникюрът, масажът и ред други.

Малко преди това червената депутатка Мая Манолова изрази тревога, че един голям кръг от занаяти, извадени от списъка, ще останат без какъвто и да е контрол. „Вие клеветите начина, по който обученията се провеждат в камарата”, каза тя.Към силата на традициите и тяхната устойчивост се върна тъмносиният депутат Веселин Методиев. Законът за професионалното образование е приет през 1999 г. след няколко години работа с експерти от земеделската камара в Пловдив. Този закон е на основата на практика, съществуваща в българската професионална образователна система от още от 1880 г. Програмите и съдържанието на това, което наричаме техникуми, е дело на няколко поколения български занаятчии”, информира историкът. Той добави, че дори по времето на най-радикалните промени в образованието след 1989 г. традициите са продължили да се спазват.

„Сега се намалява броят на занаятите, защо да вървим срещу традициите? Ние сме стара национална общност в Европа, имало е дебати за тези неща, нашите баби и дядовци са стигнали до тези решения. Защо трябва да изтласкаме тази традиция от себе си”, припомни ролята на поколенията Методиев. Той даде и практически аргумент – че по цял свят ръчният труд се цени изключително много и се продава на висока цена.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев, списъкът посочва по кои традиционни занаяти, извършвани с ръчен труд и собствени инструменти, може камарата да извършва обучение и да издава свидетелства за калфи и майстори.
Строителството в 21 век не е строителството в 18 или 19 век – живеем не в къщи на село, а в блокове от по 20 етажа. Тази професия не може да е в списъка на занаятите”, каза Добрев.

Според червения депутат Захари Георгиев има хиляди начини за упражняване на професии, които не са в списъка на занаятите. „Така че да се казва, че това ще тласне в сивия сектор хората, които не са в обхвата на занаятите, не е сериозно”, заяви той.В прословутия занаятчийски списък вероятно ще бъдат добавени 11 занаята като грънчарство, дърворезба, художествената обработка на камък, килимарство, книговезане, тенекеджийство, ковачество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5316 |22.03.2011 Нинова: Договорката между ГЕРБ и земеделците е лъжа! . 10| 4465 |20.03.2011 ГЕРБ ще се брои електронно . 5| 4503 |18.03.2011 ГЕРБ-ер съди Яне Янев . 1| 4839 |17.03.2011 Закон за медиацията скара ГЕРБ и БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads