Реклама / Ads
19| 5803 |25.11.2013 НОВИНИ

СДС искат задължително гласуване през май

.
Лидерът на СДС Божидар Лукарски Източник: Булфото
Гласуването да е задължително още през май 2014 за евроизборите. Предложението е на СДС като противовес на идеята за активна регистрация, залегнала в проекта за изборен кодекс, изготвен от комисията ръководена от Мая Манолова, обясни лидерът на СДС Божидар Лукарски след заседание на Националния изпълнителен съвет на партията.
 

Според СДС управляващите умишлено бавят изготвянето на нов изборен кодекс, което противоречи на европейските директиви. Те гласят, че изборното законодателство трябва да бъде готово поне половин година преди предстоящ вот, алармира Лукарски.

Въпросната поправка предвижда на базата на участвалите в евроизборите да се изготвят избирателните списъци, а всеки желаещ да участва в следващи избори да трябва допълнително да го обяви със заявление. Според СДС тази поправка е насочена към левите избиратели и представлява не регистрация, а „дерегистрация", целяща да бъдат извадени от списъците хората, които не гласуват на евроизбори.

Именно в тази връзка Лукарски от името на партията настоя за задължително гласуване, като посочи и два основни аргумента „за" подобен ход - истинска легитимация на Народното събрание и правителството и елиминиране на етническия, националистическия и корпоративния вот.

Със задължително гласуване няма да се стига до „абсурдната ситуация" настоящото правителство да е излъчено от 23% от българските избиратели, колкото представляват гласовете за БСП, ДПС и „Атака", изчисли Лукарски.

Лидерът на СДС, който е юрист обяви, че подобна промяна може да се случи в рамките на 42-рото Народно събрание с квалифицирано мнозинство. Лукарски бе категоричен, че не счита задължително гласуване за недемократично, а вижда в него единствения начин да се наруши статуквото.

Главният секретар на СДС Филип Кирев коментира и актуалната в последните дни енергийна тема, като според сините е назрял моментът да се актуализира националната енергийна стратегия на България. Според СДС това трябва да стане с широк консенсус, за да няма непрекъснати залитания ту към Белене, ту към Козлодуй.

„В България има много добро законодателство за обществените поръчки и един министър да излезе и да обяви, че даден реактор е „златен" и най-добрия възможен е несериозно", категоричен бе Кирев. Според него е задължително да се мине по нормалната процедура - решение къде да се строи, а след това провеждане на конкурс и избор на най-добрия вариант. „Всичко останало прилича на корупционна схема", завърши Кирев.

В отговор на журналистически въпрос за евентуална бъдеща коалиция с ГЕРБ Лукарски, подобно на лидер на ДСБ Радан Кънев, обяви, че на този етап подобен въпрос не стои на дневен ред, като е малко вероятен и в бъдеще.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6129 |19.11.2013 Адвокати на „Килърите” искат Цветан Цветанов в съда . 19| 6257 |19.11.2013 ДБГ искат одит за "цирка" на БСП+ДПС и ГЕРБ . 30| 5522 |19.11.2013 Шеф на бежански център: Искат хотели и леки коли . 18| 5165 |18.11.2013 Само 20 на сто от КНСБ искат национална стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads