Реклама / Ads
5| 4602 |16.02.2010 НОВИНИ

СДС намеси Европарламента в казуса с ГМО

.
Нашенец облечен като ГМО на протест в столицата
СДС започва национална кампания „България свободна от генно-модифицирани организми (ГМО). Евродепутатът Надежда Нейнски обеща да потърси помощ в Европарламента.
 

Според Димитров, въпросът за ГМО е национален и европейски, защото е своеобразна революция, от която не са ясни жертвите и ползите. „Имаме категорична позиция – ГМО – не в България”, заяви Димитров. Сините ще предложат законодателни промени в Закона за храните. От СДС искат обозначенията на опаковката на всеки продукт да са с размер не по-малък от 20 % - без миниатюрни шрифтове, за да се вижда ясно кое е ГМО и кое не е. Сините настояват още продажбата на храни, съдържащи ГМО да става на отделни търговки площи. Да има пълна забрана на детски храни, съдържащи ГМО, както и забрана за разпространение на стоки в детски градини, училища и търговската мрежа около тях. „Най-важното в тази ситуация е да запазим нашите деца и да не си позволим такъв мащабен експеримент.”, каза лидерът на СДС.

Евродепутатът Надежда Нейнски заяви, че СДС предлага дебат на европейско ниво за ГМО. От името на партията в Европейския парламент ще бъдат зададени два въпроса. Първият е към комисаря по здравеопазването във връзка с необходимостта за подробни изследвания на отражението на ГМО върху здравето на хората. Според мнението на много специалисти ГМО предизвиквали алергии и астма. Вторият въпрос ще бъде зададен към комисаря по околната среда във връзка с отчитане на проблема за хоризонталния пренос на генетичен материал. „Темата с ГМО е като кутия на Пандора. Трябва много добре да се изследват нещата. От нашите решения ще зависи здравето на поколения напред”, каза Михайлова.
„България не е прост изпълнител на евродирективи. Ние участваме в тяхното писане. Трябва да бъдат направени изследвания, колкото и да струва това на Европейската комисия”, заяви Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4666 |12.02.2010 К. Пенчев пренебрегна заседание на ВСС, за да реши казуса Радио К2 . 6| 4730 |17.12.2009 Занимаваме Европарламента с новините на турски . 13| 4853 |23.06.2009 Румяна Желева избрана за зам.-председател на ПГ на ЕНП в Европарламента . 9| 4967 |18.10.2008 Ханс- Герт Пьотеринг награди журналисти в Европарламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads