Реклама / Ads
2| 5485 |24.02.2010 НОВИНИ

СДС настоява за по-силен контрол на храни с ГМО

.
По-стриктен контрол върху ГМО в храните искат от СДС
От СДС алармираха, че здравното министерство не спазва задълженията си по закона за храните.
 

Ваньо Шарков изтъкна, че МЗ трябва да поддържа на сайта си публична информация за всички разрешени за употреба и продажба в страната храни, съдържащи ГМО, което не се прави.

Той подчерта, че на пазара има много салами, вафли, снаксове и други хранителни продукти, които съдържат над 2% ГМО. Шарков представи изследване за генно-модифицирани организми в България за периода 2004г.-2009г., от което е видно, че на пазара изобилстват храни с ГМО, съдържащи над 2% подобни съставки.

За това Синята коалиция настоява Здравното министерство спешно да изпълни задълженията си.

Сините внасят в парламента проект за промени в Закона за храните, който предвижда съответните комисии по храните да предоставят публична информация за съдържащите се в хранителните продукти ГМО. Предложени са и забрани, като например в детските храни да не се влагат ГМО; храни, съдържащи ГМО, да не се предлагат в детски градини, ясли, училища и около тях.

Синята коалиция настоява и в закона да влезе изискването за обозначаване на етикета на храните за съдържание на ГМО, като това обозначение да не бъде по-малко от 25% от големината на опаковката на съответния продукт.

Днес също така стана ясно, че изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е оборудвана със специализирана лаборатория за анализ на генетично модифицирани организми, която ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда.

Това е първата в България лаборатория, която ще изследва проби от околната среда.

Лабораторията има четири автоматизирани системи - за пробоподготовка, апарат за класически PCR анализ, апарат за количествен PCR анализ в реално време и система за генетичен анализ.

Лабораторията разполага с три отделни работни помещения. Екипът се състои от специалисти, доктори на науките, по молекулярна биология и молекулярна генетика. Предстои дейността на лабораторията да бъде сертифицирана и да бъдат разработени програми за контрол на ГМО в околната среда.

За осъществяване на ефективен контрол лабораторията ще извършва:
• Качествен анализ за определяне наличие на генетично изменена ДНК в проби от околна среда.
• Количествен анализ за определяне процента на генетично изменена ДНК, сравнено към обща ДНК в дадена проба.
• Секвениране /метод за анализ/ и доказване на генетично изменена ДНК.

Министър Нона Караджова вече е направила необходимите постъпления за присъединяването на лабораторията към Европейската Мрежа на ГМО лабораториите. Очаква се това да се случи на 25 февруари 2010 г. в Испра (Италия), когато ще се проведе Управителен съвет на организацията.

Членството ни ще осигури бързото внедряване на стандартизирани методи за контрол на ГМО в Република България.
ГМО мрежата е единствената по рода си платформа от експерти на ЕС с важна роля при разработването, идентификацията и стандартизацията на методи за пробонабиране, детекция, идентификация и количествено определяне на генетично модифицирани организми в широк спектър от продукти, включително и на проби в околната среда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4611 |23.02.2010 Затягат контрола над винетките . 2| 4810 |11.02.2010 За България, свободна и чиста от ГМО, настоява обществото . 2| 4831 |03.02.2010 Българите не вярват в строгия контрол върху ГМО . 4| 4642 |02.02.2010 Радио К2 настоява да спрат репресиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads