Реклама / Ads
5| 4619 |07.12.2007 НОВИНИ

СДС навърши пълнолетните 18 г.

.
На този ден преди 18 години е учредена коалицията СДС и България се включва в източноевропейските „есенни революции" през 1989 г., сдобивайки се за пръв път от 45 г. с опозиция.
 

За рождена дата на СДС се приема 7 декември 1989 г., когато антикомунистическата опозиция в България се обединява, за да се противопостави по-успешно на тоталитарната комунистическа система. Учредители на СДС стават независимия профсъюз „Подкрепа", гражданските сдружения „Екогласност", Независимото дружество за защита на човешките права, Клубовете в подкрепа на гласността и преустройството, Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Независимото студентско дружество, Движение „Гражданска инициатива", както и възстановените партии БРСДП/о/ и БЗНС „Никола Петков". Съюзът се изгражда като коалиция, с равни права на всички участници. Непосредствено след учредяването му към него се присъединяват възстановените стари партии Радикалдемократическата партия в България и Демократическата партия, както и новосъздадените Зелена партия, Обединен демократичен център и Нова социалдемократическа партия. Сред личностите, които инициират и реализират това обединение личат имената на известни български интелектуалци, репресирани от комунистическия режим стари дейци на забранените по време на комунизма политически партии, както и много млади хора. Събира ги идеята за създаване на мощно антикомунистическо движение, което да покрие цялото политическо пространство и да отстрани чрез избори комунистическата партия от власт.sds2.jpg

Това беше началото - наистина славно, емоционално, макар и понякога политически непохватно. Последваха години на възходи и падения; на раздели и разцепления. Днес от първите лица на СДС не е останал никой. Последиците от раздорите обаче са факт: те се проявиха най-ярко на местните избори в София през 2006 г., когато за първи път от началото на демократичните промени СДС загуби кметското място в столицата. Последва загубата и на президентските избори, където СДС не издигна свой кандидат, но подкрепи предложения от новосъздадената партия ДСБ кандидат. Още по-тежка беше загубата на първите избори за Европейски парламент на които СДС не успява да получи мандат. Току-що отминалите местни избори обаче бяха посочени като начало на обединение на десницата и евентуално начало на нов възход.

Днес, тъкмо във връзка с 18-годишнината на синята партия, лидерът й Пламен Юруков обеща, че СДС ще се реформира идейно, защото в момента обществото се нуждаело от нова политическа философия, от нов консерватизъм, което значело: умно правителство и прозрачно управление, много по-голяма бизнес свобода за фирмите и активните граждани, така че България да постигне и необходимия политически растеж. Сред целите на СДС трябвало да залегне и реформа на избирателната система. Юруков изрази надежда, че СДС ще се възроди и ще стане основният стълб, около който ще се концентрират дясноцентристките идеи и платформи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8729 |07.12.2007 Ерик Бана грабна австралийския "Оскар" . 2| 4923 |07.12.2007 П. Орешарски: Харчилъкът на излишъка е оправдан . 6| 5873 |06.12.2007 Орден „Стара планина” и за Гайдарски . 2| 5121 |06.12.2007 България е с най-корумпирана партийна система и правосъдие в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads