Реклама / Ads
3| 4118 |15.06.2010 НОВИНИ

СДС и Оли Рен нащрек от актуализирания бюджет на ГЕРБ

.
СДС предупреди управляващите, че икономическата криза може да се превърне в политическа, ако ГЕРБ и "Атака" гласуват актуализацията на бюджета в сегашния му вариант.
 
На брифинг в централата на сините д-р Цветан Костов съобщи, че ако управляващите не вземат предвид предложенията на Синята коалиция, те най-вероятно няма да подкрепят актуализацията на второ четене в Народното събрание. Партията скочи и срещу рязкото намаляване на парите за здраве. "Средствата за здравното министерство са намалени с 23 % или 160 млн. лева, а за другите институции свиването на разходи е между 5 % и 20% , като за МВР и МО е 0%", припомнят от десницата.

От партията на Мартин Димитров определиха това като безотговорно отношение към здравеопазването, защото реформата става невъзможна и ще нарастне единствено мизерията в лечебните заведения. Седесарите очакват финансовият министър Дянков да изпълни ангажимента си за намаление на здравните средства не със 160 млн. лева, а със 106 млн. и това да залегне в актуализацията на бюджета в пленарна зала. С по-щадящото намаление на парите за здравеопазване и търсенето на резерви за увеличаване на приходите се е ангажирал и премиерът на срещата със сините в понеделник, информира Румен Христов.

За СДС увеличението на средствата в резерва за непредвидени разходи с над 1 млрд. и 200 милиона при намаление на една четвърт на средствата за здраве е приемливо, само ако бъдат ясно вписани конкретните дейности, които се финансират. Противното ще означава връщане към непрозрачните харчове на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ, обясни позицията на партията д-р Цветан Костов. Дали сме предложение за оптимизация, но ако законът за бюджета се запази в този вид, икономическата криза може да се превърне в политическа, предвеща Костов. Историята на прехода изобилства с примери в това отношение, добави докторът.

На въпрос дали сините ще подкрепят актуализацията на бюджета, ако техните предложения не бъдат отразени в него, Цветан Костов отвърна, че най-вероятно партията няма да даде подкрепа.

По-рано днес Европейската комисия е започнала проверка на статистическите данни на България за бюджета, защото има неизяснени моменти, каза европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.В Страсбург, по време на изслушване в Европейския парламент, той отговори на въпрос на българския евродепутат Димитър Стоянов защо проверката на Евростат започва точно в България.

Оли Рен обясни по какви критерии е започнала процедурата. Ето какво каза Рен:
България уведоми Европейската комисия с извесно закъснение за промяната в бюджетните предвиждания. Освен това липсва информация защо България преразгледа планирания си бюджет за текущата 2010-а година от балансиран бюджет до дефицит от повече от 3,8 процента. Това изтъкна европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург. Думите му са отговор на въпрос на депутата от „Атака” Димитър Стоянов, защо проверката на Евростат започва точно в България. Според Оли Рен при посещението си у нас Евросттат няма да се занимава с прогнозите за 2010 г., а ще се съсредоточи върху потенциалния риск от изключителен бюджетен дефицит за следващата 2011 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4864 |10.06.2010 Ситуацията в Гърция причина за ревизията в бюджета . 2| 5237 |08.06.2010 ДПС каза “Не” на актуализацията на бюджета . 9| 5739 |27.05.2010 ДАНС съкращава служители и намалява бюджет . 0| 5313 |26.05.2010 Новият бюджет оряза с 15% парите на общините за сметка на магистралите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads