Реклама / Ads
5| 5532 |09.12.2010 НОВИНИ

СДС праща Изборния кодекс на Венецианската комисия

.
Изборният кодекс да бъде незабавно изпратен във Венецианската комисия и да бъде разгледан, преди да е късно. Това поискаха от СДС.
 

Според сините кодексът се връща към по-малка демократичност с идеите за намаляване на броя на общинските съветници, с невъзможността за избиране на районните кметове, т.е. отнемане на правото на хората да избират.

Между 24 и 26 ноември в България е заседавал Конгресът на местните власти към Съвета на Европа. Тогава е била сезирана Венецианската комисия, че има сериозни проблеми с демократичността на Избирателния кодекс, информира лидерът на СДС Мартин Димитров.

Сините казаха, че на 3 декември българският посланик към Съвета на Европа Андрей Техов е бил информиран за сезирането на ЕК с официално писмо, но това е останало скрито за парламента и обществото. Защо управляващата партия не ги е информирала?, попита Мартин Димитров.

СДС има 39 предложения, които настоява да залегнат в промените в Избирателния кодекс. Сред тях са избор на районни кметове, на селски кметове в населени места под 500 човека и отпадане на 20 % намаление на общинските съветници.

Това, което правим днес, е допълнителна международна подкрепа, уточни Мартин Димитров. Той предположи, че вероятно Кодексът ще бъде приет преди становището на Венецианската комисия. Тогава ни остава един единствен избор – да се правят корекции на Изборния кодекс през 2011 г., предвеща Димитров.

За да не се случва това, предлагаме нашите предложения да бъдат приети, добави д-р Михаил Михайлов.

Все още има наблюдение от страна на Съвета на Европа за това дали България спазва демократичните ценности. Ако бъде приет един Избирателен кодекс, който поставя под въпрос тези демократични ценности, мониторингът към България може да бъде лош в тази му част. Това ще бъде поредното излагане на България в случая пред Съвета на Европа. Защо, когато имаме проблеми с демокрацията, винаги чакаме някой отвън да ни каже, че имаме такива проблеми, негодува Мартин Димитров.

В началото на седмицата и социалистите се обявиха против идеята за ограничаване на правото на гражданите да избират свои кметове в малките населени места, както и районни кметове в големите градове.

„Ще настояваме до произнасянето на Венецианската комисия, която наблюдава демократичните процедури, изборният кодекс да не се разглежда в пленарната зала“, отсече тогава лидерът на БСП Сергей Станишев. Въпросът за сигнал към Венецианската комисия бе повдигнат още от Георги Пирински при дебатите по кодекса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6690 |06.12.2010 Пращат бракониери 8 години зад решетките? . 11| 4945 |04.12.2010 Села на бунт срещу Избирателния кодекс . 12| 5318 |17.11.2010 И Сугарев праща Филчев на Темида . 0| 5799 |12.11.2010 КС решава за промените в Кодекса на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads