Реклама / Ads
27| 6267 |03.05.2011 НОВИНИ

СДС притиска Бойко за тайния доклад за "Белене"

.
Мартин Димитров
СДС ще настоява пред премиера Бойко Борисов да се разпространи сред депутатите доклада на бившия член на управата “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) Тенчо Попов, в който има данни за нарушения в АЕЦ "Белене".
 

Според лидера на партията Мартин Димитров депутатите трябва да се запознаят с този документ, за да имат достатъчно информация и вземат адекватно решение, когато се наложи гласуването на решението за ядрения проект.

"Ако този доклад, в който се говори за нарушения за стотици милиони, бъде раздаден на депутатите, много трудно някой ще гласува в полза на АЕЦ “Белене“. Дори и тези, които сега го подкрепят", коментира Мартин Димитров.

Той заяви, че има индикации, че темата "Белене" ще бъде внесена за решаване в Народното събрание в края на май или средата на юни. Димитров очаква решението да бъде прокарано с подкрепата на ГЕРБ и БСП.

"Недопустимо е истината да излезе наяве след гласуването", каза лидерът на СДС в подкрепа на тезата, че докладът на Тенчо Попов трябва да бъде раздаден сега на депутатите.

Димитров заяви, че премиерът трябва да намери начин да предаде този документ в парламента и отхвърли възможността сам да го поиска в качеството си на председател на комисията по икономика и енергетика.

За съществуването на доклад на Попов до премиера се разбра по време на делото за т.нар. абсолютен престъпник. В този процес подсъдими за даване и уреждане на подкуп са бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и самият Попов. В едно от изслушаните пред съда специални разузнавателни средства (СРС) се чува как Попов обяснява в тесен приятелски кръг за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта за втората атомна централа.

По този повод Борисов заяви, че не разбира защо при "видни" нарушения прокуратурата още не е образувала дела. "Затова очаквам да им повдигнат обвинение на всичките, които са допринесли и за "Цанков камък", и за "Белене", включително за източването на пари. И хората питат какво става с тези проверки, а те са видни нарушенията", обясни в края на миналата година премиерът.

Той и досега не е взел отношение по този доклад и повтаря единствено, че го предал на прокуратурата за взимане на отношение. От своя страна главният прокурор Борис Велчев контрира, че за разследването на тези случаи са необходими експертизи, което отнема време.

В същото време от СДС поставиха въпрос и за строителството на магистрала "Тракия". Членът на Националния изпълнителен съвет на формацията Борис Марков заяви, че има информация, че участъкът Оризово – Стара Загора, отворен за движение от предишното правителство все още е с нередовни документи. По думите му участъкът на документално ниво все още не е пуснат за експлоатация.

СДС настояха да вземат проби и от тази част на магистралата, защото имат достоверни сигнали, че и при неговото строителството е използвана пепел. За употребата на пепел при строителството на участъка Стара Загора – Нова Загора, алармираха от БСП преди месец. Поради тази причина бяха взети и проби за изследване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5526 |22.04.2011 Бойко вървял грешно; в БСП - хаос . 14| 5799 |21.04.2011 Бойко отървал кръчмар от дилъри на Боксьора . 41| 5143 |14.04.2011 М. Димитров: В момента Бойко слуша Първанов и Станишев . 8| 5675 |06.04.2011 SMS от 2010 вкара Бойко в интрига със син зам.-кмет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads