Реклама / Ads
40| 4878 |01.12.2009 НОВИНИ

СДС се разцепи след избора на Мартин Димитров

.
Столичната организация на СДС настоява Националния комитет по вътрешнопартийни избори да се произнесе за резултатите от последните избори за председател и зам.-председатели на сините.
 

От организацията са категорични, че ще бъдат безкомпромисни към нарушенията и подчертаха, че настояват политиката да се прави на светло. „Нашето настояване на изборите в неделя беше да се проведат преки избори за всички нива на партията в един ден, за да се избегнат всякакви манипулации от новоизбраното ръководство и принципът да бъде един и същ и равен за всички нива в партията", съобщава news.bg.

Това заяви председателят на столичното СДС Борислав Бориславов. Той посочи, че това е било подкрепено от софийската организация на Национален съвет, но не се е възприело поради неизвестни причини. Много жалби са внесени в Комисията за вътрешните избори за председател на СДС, посочи председателят на СДС-София Борислав Бориславов. Бориславов призова внесените жалби да бъдат разгледани една по една и да „не бъдат замитани като мръсно семейно бельо под килима, защото остава, а може и да замирише". Множество нередности са констатирани на последните вътрешни избори в СДС, на които бе преизбран лидерът Мартин Димитров, обобщи зам.-председателят на СДС-София Валентин Костов.

Трябвало е изборите да протекат по определени правила, но не навсякъде те са били спазени. Изборният ден трябвало да започне в 10.00 ч и да приключи в 17.00 ч. Трябваше да се гласува на определени места и да има ясно определена комисия, припомни още Валентин Костов. Той посочи, че са констатирани нередности на места - секции са отваряне или затваряни по-късно. В Сандански, например, един от застъпниците е отишъл в секцията с 10 минути закъснение, защото секцията е била с променено място, което не е било обявено предварително. Когато пристигнал, 64 души вече са били гласували.

„Има и случаи, например в Козлодуй, секцията да е изместена извън града като се е гласувало в с. Гложене". При друг случай в Мездра не е била обезпечена тайната на вота като помещението, в което се е гласувало, е било малко и в него са можели да влязат не повече от 2-ма души като комисията е била отвън, а в стаята за гласуване са влизали председателят на комисията и гласуващия. Например в Пловдив, в район" Тракия", се е гласувало в кафене. В много от списъците, например, липсват подписите на избирателите и на членовете на комисията", каза още Валентин Костов. Според него около 1000 гласа може да се окажат спорни. В Плевен, Марсел Мойсеев е член и на Националната комисия по изборите, но също така е член и на комисията за гласуване в Плевен. Т.е. той от една страна до 14.00 ч. е наблюдавал как се гласува, а след това е отишъл в София, за да контролира работата си в областната комисия, обясни още Валентин Костов.

Например в Бургас един човек отива и гласува за 4 свои роднини, в Самоков също има такъв случай. В Бургас пък е имало и дописване на хора в списъците, защото са гласували по телефона. В столичния квартал „Люлин" е имало и сигнал за купуване на гласове в полза на един от кандидатите. „Станахме свидетели на същата байганьовщина, както и на националните избори", коментираха недоволно от СДС-София. По думите на Бориславов, партията е разделена на две - половината иска промяна и половината от партията са гласували за промяната. "Отговорност на новия председател на партията и на новото ръководство ще бъде да събере двете половини", категоричен е Бориславов.

Той изрази удовлетворение от резултатите от вътрешните избори в София, където в неделя Мартин Димитров получава 495 гласа за председател на партията, Любен Петров получава 911 гласа, Иво Цанев има 28 гласа, а Румен Христов - 38 гласа, като недействителни са 6 бюлетини.

Бориславов обясни, че през 2008 година на вътрешните избори на първи тур Мартин Димитров е спечелил 437, т.е. сега не е увеличил гласовете си. Председателят на СДС София каза, че грешката на Мартин Димитров е била, че решенията са се взимали на тъмно, а не на легитимните места и изказа надежда, че нещата в този мандат ще се променят. От столичното ръководство на партията изразиха надежда Мартин Димитров да започне да води по-открита политика и призоваха Националния изпълнителен съвет да заседава всяка седмица. Лидерите на СДС-София подчертаха, че парламентарната група също не е сбор от случайни хора и настояха всички обявени там решения да бъдат предварително съгласувани и обсъдени от Националния изпълнителен съвет. Намесата на други партии в СДС е ненормално. Това подчерта Борислав Бориславов в коментар за това, че Иван Костов пръв е обявил официалните резултати от вътрешнопартийните избори на СДС. „Липсата на реакция от страна на Мартин Димитров обаче е недопустимо и поражда множество съмнения както у нас, така и у вас - журналистите", коментираха още от столичната структура на сините.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4791 |16.11.2009 ДСБ доволни от избора на Фандъкова . 7| 5512 |03.11.2009 Яне Янев: БСП ще се разцепи на две соцпартии . 5| 5060 |06.09.2009 Счупен кормилен лагер разцепил македонската гемия . 0| 5345 |11.11.2007 Руски танкер се разцепи и предизвика еко катастрофа в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads