Реклама / Ads
18| 4864 |22.06.2019 НОВИНИ

СДС скочи срещу учебник по история за 10-ти клас

.
Съюзът на демократичните сили изразява възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас. Това се посочва в позиция на партията.
 

"Подкрепяме българските учители, които са сигнализирали за премълчаването на важни факти за режима, подкрепяме разследващия журналист Христо Христов, който от години поддържа паметта за зверствата на комунизма жива, подкрепяме проф. Евелина Келбечева и всички учени и общественици, които се противопоставят на този опит за подмяна на историята ни", заявяват от СДС.

 

"Комунизмът трябва да бъде изучаван с цялата истина за него – репресиите, зверските убийства, униженията, насилственото отнемане на собствеността, лагерите на смъртта, всесилната Държавна сигурност, почернила не един живот, ролята на комунистическата върхушка, обвързаността й не само с репресиите, но и с престъпни икономически схеми под чадъра на държавата", допълва те.

 

Според тях истината за комунизма е важна именно заради младите хора, които не знаят и не помнят. "Нещо повече – съвременните наследници на този режим – БСП и техните поддръжници, се опитват да го представят носталгично като безгрижно и сигурно време, когато всички са били равни и щастливи", посочват от партията. "Тревожен е фактът, че вероятно успяват, защото на черните дати за поклон пред жертвите на комунизма, младите хора са малцина. Те не могат да си представят цялото измерение на режима, затова трябва да научат истината. Грозна, тежка, но част от националната ни история!", се казва още в позицията.

 

От СДС призовават министър Красимир Вълчев да не допусне подмяната и да потърси съдействието на обективни историци, които да подготвят учебното съдържание за този период. "Младите хора на България имат право да знаят истината, за да не допускат да бъдат манипулирани от наследниците на тези, които извадиха България от демократична Европа, поставиха я зад Желязната завеса и я върнаха в развитието й десетилетия назад", допълват още от СДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3644 |13.06.2019 Жега днес - живакът ще скочи до 35 градуса . 2| 5624 |11.06.2019 Българската и македонската история - между постиженията и провокациите . 3| 4558 |04.06.2019 Природозащитници скочиха срещу строителството на магистрала „Струма“ . 0| 4470 |28.05.2019 Прокуратурата: Майката от Силистра скочила с двете си деца в Дунав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads