Реклама / Ads
5| 5343 |22.07.2013 НОВИНИ

Седми ден търсят изчезналите миньори

.
Спасителната операция в рудник „Ораново“, където скални маси блокираха миньорите Иван Лазаров и Николай Михайлов, продължава нече една седмица.
 

Спасителите продължават да работят на три смени, без прекъсване. По двадесет души са непрекъснато в галериите.

Днес работите ще се забавят поради укрепителни работи. По думите на управителя Валери Манов има още надежда да бъдат открити миньорите. В мината продължава да бъде професор Михаил Михайлов от Минногеоложкия институт, който консултира спасителите.

"Спасителите и миньорите от трета смяна са достигнали до зоната на кръст "Б". Когато отцепим мястото, което е под голямо напрежение, ще разберем точно под какъв ъгъл се е изсипала калта", каза Валери Манов. Според него първата работа на спасителите от Бобов дол и миньорите от рудника е укрепване на зоната с нарушен крепеж, за да продължи издирването на двамата затрупани миньори. "След което продължаваме спасителните дейности към галерия "А", до края на която остават 21 метра", обясни Манов.

Според него само може да се предполага, че зад свлачището има свободно място. "То може да е запълнено до дъното от свляклата се кал", обясни Манов. Управителят на рудника разсея един мит, който се тиражира от даващите информация за спасителните дейности, а именно, че зад свлачището, в евентуалната кухина, се подава въздух.

Спасителните групи забавят ход в разчистването на затрупаните галерии, съобщи БНТ. Според последните информации, укрепването в последните разчистени метри в рудник Ораново, е силно увредено и това налага първо да се подсигури галерията. За целта са доставени релси и те ще бъдат закрепени заедно със стоманени рамки, за да предпазят спасителите от ново срутване.

Стана ясно още, че тръбата за пресен въздух е била придвижена навътре в затрупания участък, но на нейния край няма признаци за присъствие на живи хора. Единственото, което все още дава надежда е невъзможността тръбата да се придвижви докрая на затрупания участък, тъй като лепкавата глинена маса пречи.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев информира, че е започнала проверка на сигурността на всички мини. Той добави, че минноспасителните служби трябва да преминат към държавата, защото частните собственици не осигиряват материално тези служби и никой не ги контролира. Като пример министърът посочи спасителната операция в рудник „Ораново“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4866 |17.07.2013 Още търсят двамата заградени миньори . 3| 4773 |05.07.2013 СДВР издирва две сестри, изчезнали преди седмица . 149| 9637 |04.07.2013 Сугарев: Не по-късно от седмица-две правителството ще подаде оставка . 9| 6054 |17.06.2013 Ройтерс: Българите се надигнаха срещу правителството, което е на власт от две седмици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads