Реклама / Ads
0| 4042 |10.02.2019 НОВИНИ

Сегашният състав на ЦИК е угоден на ГЕРБ, смята депутатът Пенчо Милков

.
„Виждаме война на управляващите с президента, която достига до там, че се девалвират изборните правила“. Това заяви пред БНР депутатът от БСП Пенчо Милков - член на правната комисия и комисията по вътрешни работи и обществен ред.
 

„Изборните правила са за да придадат легитимност на властта. Управляващите предлагат изборната администрация да работи след своя мандат. Това създава много въпросителни – защо“, попита Милков и добави, че не зависи от президента каква представителност ще има БСП в Комисията. Според депутата от БСП сегашният състав на ЦИК е угоден на ГЕРБ.

 

„За БСП, която формално има добро представителство в сегашната ЦИК, конкретният състав на физическите лица няма никакво значение. За нас е важно спазването от самата държава на изборните правила. Не може управляващите да събират аргументи защо да не ги спазят преди началото на изборните кампании през тази година, а после да приканва гражданите да го правят“.

 

Милков посочи, че според изборните правила за ЦИК имат право да предложат свои участници и партии и коалиции, които нямат представителство в българския парламент, но имат такова в европейския: „Управляващите се опитват да добутат този състав до европейските избори, за да се получи друга конфигурация и оттам тази възможност да отпадне и за партиите, които са в ЕП, но ги няма в националния“.

 

В БСП още не е обсъждан въпросът за кандидати за членове на ЦИК, поради липса на процедура. Обсъждането става в парламентарната група и кандидатите се определят чрез гласуване, подчерта Милков. По думите му за обществото въпросът кои точно ще са кандидатите и колко на брой не е толкова важен.

БСП все още няма официална позиция за Концепцията за интеграция на ромите, лансирана от вицепремиера Красимир Каракачанов. Пенчо Милков изказа своето мнение по темата:

 

„Драматичното е, че вицепремиерът, силовият вицепремиер, прави два страшни извода в концепцията. Първо – изводът му, че сега се констатира въпросът означава, че поне 20-30 години хората като него, включително и той, са били със затворени очи. Второ – изваждат се ромите пред скоби. Проблемът не е само с ромите“.

 

Милков смята, че е хубаво, че въпросът се поставя, но според него в момента това се прави във връзка с изборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3726 |06.02.2019 БСП внесе предложение за смяна на състава на ЦИК . 0| 4077 |21.12.2018 Избират ново ръководство и състав на Националното бюро за контрол на СРС . 5| 5824 |11.12.2018 Ген. Атанасов: Част от състава на Бюрото за контрол на СРС-та е за затвора . 7| 11740 |15.11.2018 Фрогоко: Съставът на Комисията по етика на МОН потресе академичния свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads