Реклама / Ads
5| 4647 |09.09.2019 НОВИНИ

Секретарят на движение „Русофили“ е освободен, разпитан e като свидетел

.
Юрий Борисов Източник: БГНЕС
Секретарят на движение „Русофили“ Юрий Борисов е вече на свобода, съобщава БНР след получена информация от съпругата му Дора Чичкова. Няма повдигнати обвинения срещу него по разследване за шпионаж
 

Лаконично съобщение за разследването за шпионаж, по което Юрий Борисов е бил разпитван, само като свидетел, бе разпространено и от прокуратурата тази вечер.

От съобщението става ясно, че на този етап по делото няма повдигнати обвинения и че допълнителна информация медиите ще получат веднага щом интересите на разследването позволят, съобщава БНР.

 

По-рано днес журналистът Дора Чичкова каза за програма „Хоризонт“ на БНР , че съпругът ѝ Юрий Борисов, който е бивш депутат от БСП и бивш главен редактор на в. „Дума“, е бил задържан тази сутрин по разследване за шпионаж.Тогава от прокуратурата отказваха коментар. А от „Русофили“ определиха ситуацията около Юри Борисов като „фарс“

 

Тази сутрин - около 7 часа, десетина разследващи полицаи са обискирали дома на Борисов,  който в момента е секретар на движение „Русофили“. Именно информация във връзка с това движение са търсили те.

 

Обискът е бил разрешен от съдия от Специализирания наказателен съд, когото спецпрокуратура е убедила, че има данни, че Юрий Борисов се е поставил в услуга на чужда организация да ѝ служи като шпионин. Текстът е от глава първа в НК „Престъпление срещу републиката“, разследванията, по която са от компетентността на Специализираната прокуратура.

 

В дома на Борисов  разследващите са търсили информация за фирмите на председателя на „Русофили“ Николай Малинов, както и информация за самото движение. Обискът е продължил четири часа, разказа Дора Чичкова.

Иззети са били личният компютър  и телефонът на мъжа ѝ, но са били прегледани и всички налични в дома им  компютри и  флашки. Иззета е била и папка с изрезки от интервюта и статии, свързани с „Русофили“, както и книга на председателя Николай Малинов.

 

Не е ясно къде се намира в момента Юрий Борисов, който е и бивш главен редактор на в. . Според съпругата му той е задържан за 24 часа, но все още няма повдигнато обвинение.

 

Заместник-председателят на движението „Русофили“ Стоян Проданов определи  ситуацията с главния секретар Юрий Борисов като „фарс“. Той е категоричен, че нито Борисов, нито който и да е член на ръководството на организацията, може да бъде шпионин. Самият Проданов не е бил търсен от прокуратурата и не е информиран дали в офиса на движението е правен обиск.

 

„Целите тези събития за мен са един фарс. Няма как представители на обществена организация да са шпиони. Какво могат да шпионират? Това са абсолютно неинформирани хора, да не говорим за конфиденциални държавни секретни информации. Тази акция има за цел да провали националния събор на 14-ти с политическа цел преди всичко. Движение „Русофили“ пречи на този, на когото имат власт Специализираната прокуратура“, каза Проданов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4434 |02.09.2019 Спират движението през тунел ”Витиня”. Аман, бе, АПИ! . 0| 4161 |01.09.2019 Променят движението в София заради мач между ЦСКА и Левски . 0| 4030 |31.08.2019 Асфалтират АМ ”Тракия”, движението е в аварийната лента . 0| 3990 |31.08.2019 Катастрофа затруднява движението по АМ ”Струма”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads