Реклама / Ads
9| 7463 |20.07.2014 НОВИНИ

Секретарките на ексшефовете на ДФ „Земеделие” с лични шофьори

.
Продължават да излизат скандални факти около “земеделското семейство” Мирослав Николов и Виолета Александрова за тяхното ръководство на държавен фонд “Земеделие”. Освен съмнения, че във ведомството е действала стройна корупционна схема за изнудване на фермери и кметове, двамата са мачкали непокорните служители, а приближените им са отрупвани с благини. Освен заплати от по 3000 лв. те са осигурили за секретарките си още служебни коли и шофьори.
 

 

В същото време са отказали да изпълнят решение на управителния съвет на ведомството да дадат 5 автомобила на агенцията по рибарство, която да ги ползва за проверки срещу бракониери.

 

За да бъде отпусната служебна кола на техническата секретарка на Виолета Александрова - Костадинка Григорова, е заобиколен главният секретар на фонд “Земеделие” Веселин Цветков, който по устройствен правилник трябва да съгласува “раздаването” на автомобилите, съобщава „24 часа”.

 

Мирослав Николов обаче със своя заповед е иззел контрола на ключови дирекции като “Правна”, “Обществени поръчки” и “Човешки ресурси”. Това му е позволило да сключва договори за външни консултантски услуги само чрез неговия подпис, без документите да минават през експерти и дирекции.

На практика фонд “Земеделие” е управляван като еднолично дружество със собственици Мирослав Николов и Виолета Александрова, твърдят служители на ведомството. Много от тях обаче също са забъркани в кашата, защото под страх от уволнение им се е налагало да подписват и те скандални документи. Някои са намерили изход, като са излизали в продължителни болнични, за да не се налага да вършат нередни неща.

 

Чрез сключването на външни договори за консултантски услуги Мирослав Николов и Виолета Александрова са си осигурявали и партийна подкрепа. Например на 23 март 2014 г. бившият шеф на фонд “Земеделие” е подписал консултантски договор за 9000 лв. с Андрей Христов Вълчев. Той е секретар на оперативното бюро на младежката организация на БСП и дясна ръка на шефката на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова. В договора пише, че Андрей Вълчев ще консултира Мирослав Николов в устен или писмен вид по 3 области. Това са “консултации относно състоянието на дейностите, осъществявани от териториалните структурни звена на фонд “Земеделие”, “съдействие и препоръки за постигане на оптимално планиране при изпълнението на програмата на изпълнителния директор във връзка с дейностите на подпомагащата го администрация” и “добри практики, подходящи стандартни и иновативни методи и средства за подобряване на организационното състояние на териториалните структурни звена на фонд “Земеделие”.

Дори и да не беше толкова неясен предметът на дейност на договора, пак буди недоумение защо му е на ведомството външен консултант, след като има близо 1800 експерти. Друг подобен граждански договор за 7500 лв. е сключен с Красимир Емилов Димитров.

 

Изземването на функциите на главния секретар от Мирослав Николов му е позволило и безконтролно да сключва обществени поръчки на завишени цени. Например на 13 юни той е подписал договор с фирма “Нактайм” ЕООД за извънгаранционна поддръжка на климатици. Само първоначалният преглед на климатичната техника струва 3986,40 лв. с ДДС, а монтаж или демонтаж на 1 климатик е 506,40 лв.

Това е в пъти над пазарните цени на услугата, всъщност почти толкова струва самото устройство.

 

Сигналите и документите за нарушенията на Мирослав Николов и Виолета Александрова са предадени на специализираните органи.

Близо 3500 се оказали документите, които са се намирали в кабинетите на Мирослав Николов и Виолета Александрова. Сред тях са 2500 забавени проекта. Имало обаче и над хиляда анекса по договори на общини и одобрение на тръжни процедури по ЗОП.

Според проверяващи дейността на бившето ръководство на фонда има съмнения за злоупотреби за милиони. В нарушение на европравилата в системата за администриране и контрол ИСАК са запазвани номера за проекти, които впоследствие са вкарвани. В същото време има съмнения, че фермерите са били изнудвани, като им е откриван дребен пропуск, който се дава на полиция и прокуратура, проектът се спира и после при земеделеца отива човек, който “да оправи” работата. За това е сигнализирал стопанин с 20 000 дка, на когото му е открит дребен пропуск за 8 дка.

 

ДАНС вече проверява дали лице на име Добри е участвало в предполагаемата корупционна схема. За изпълнението й е помагала и липсата на назначени директори на двете ключови дирекции на фонд “Земеделие” - “Оторизация” и “Договориране”. На първата шефът е освободен през февруари, а на втората - през май. Така изцяло договорите по европроектите са били в ръцете на Мирослав Николов и Виолета Александрова.

 

Спецслужбите проверяват и дали са верни информациите, че на трима членове на управителния съвет на фонд “Земеделие” са били предлагани колосални подкупи, за да гласуват за оставането на власт на “земеделското семейство”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5769 |15.07.2014 Атидже Алиева-Вели поема селската програма в ДФ „Земеделие” . 4| 4696 |15.07.2014 Найденов: ЕП може да отнеме акредитацията на ДФ „Земеделие” . 0| 5071 |14.07.2014 Не допуснаха досегашните шефове на ДФ „Земеделие” до заседанието . 4| 4957 |14.07.2014 Избират нов шеф на Държавен фонд „Земеделие”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads