Реклама / Ads
52| 6231 |28.02.2012 НОВИНИ

СЕМ: Бареков не е нарушавал закона

.
Георги Лозанов
СЕМ се закани, че подхваща водещия на ТВ7 Николай Бареков, заради скъсан брой на вестник "Труд", в който бе публикувана статия, че лекарствата певтиняват.
 

 

Това беше случай, който повдигна вълна на обществен интерес, но едва ли има в себе си достатъчно обществена енергия, за да поддържа тези реакции, този интерес дълго. Това е един неприемлив жест за българското общество, коментира Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии.

 

От гледна точка на Закона за радио и телевизия е рано да кажа своето категорично мнение, тъй като това е смисълът на днешното заседание, а нашият орган е колегиален. Лично аз не мога да намеря в Закона за радио и телевизия пряка разпоредба, която да е нарушена. Това е по-скоро в сферата на професионалната етика, на правилата на професионално поведение в журналистиката, към които Законът за радио и телевизия няма отношение, добави Лозанов.

 

Позицията си в ефира на БНР изрази и Александър Кашъмов от Етичната комисия за електронните медии.

 

Няма съмнение, че в Етичния кодекс на българските медии съществува глава "Взаимоотношения между медиите", това е точка 4 от Кодекса и там се разглеждат въпросите, свързани с тази тематика, и по-специално това, че медиите дължат помежду си взаимно уважение и не трябва да се занимават с нелоялна конкуренция. Аз самият съм малко затруднен да определя дадения казус, защото, както се случва често у нас, той е доста уникален. За мен този случай е симптом по-скоро за криза, отколкото за реален етичен проблем. Истинският проблем на медиите е как да отразяват важните въпроси, а не да засягат повече от необходимото лични или колективни права, заключи Кашъмов.

 

В дискусията се включи и Орлин Спасов, преподавател по журналистика, който изрази мнение, че аналогиите с Хитлер и нацизма са били преувеличени, което също може да бъде възприето като свръхреакция.

Не бива да лепваме този етикет, защото така девалвираме отношението към нацизма. По-скоро става дума за една професионално незряла постъпка, за липса на усет къде трябва да се спре. Става въпрос за граници, които минеш ли ги, възниква въпросът принадлежиш ли на професията? Бареков се опита да вкара ексцеса в професията, да заличи напълно границите между информация и забавление, изтъкна Спасов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5319 |09.02.2012 Правозащитници искат спешни промени в Закона за съдебната власт . 68| 10195 |01.02.2012 И Бареков в списъка на "Наглите" за отвличане и терор . 5| 4949 |03.01.2012 Еколози атакуват Закона за горите в парламента . 33| 5844 |18.12.2011 Бареков: Осъдиха ме под въздействието на Октопода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads