Реклама / Ads

0| 3552 |05.04.2016 НОВИНИ

СЕМ отново не си избра шеф

.
Мария Стоянова
Съветът за електронни медии и днес не избра председател на регулатора. Мария Стоянова ще изпълнява длъжността временно до избора на титуляр, а изборът ще стане, след като Народното събрание попълни квотата си в Съвета, съобщи БНР.

 В четвъртък медийната комисия в парламента ще обсъди и приеме процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на СЕМ.

 

На днешното заседание на Съвета стана ясно още, че настоящият генерален директор на Националното радио Радослав Янкулов обжалва във Върховния административен съд решението на регулаторния орган, с което е обявен конкурс за избор на генерален директор на БНР.

 

В жалбата си, която с вчерашна дата е изпратена чрез СЕМ във Върховния административен съд, Радослав Янкулов оспорва предварителното изпълнение на решението на медийните надзорници, което е част от приетата от регулатора процедура при обявяването на конкурса. Според СЕМ предварителното изпълнение се налага заради това, че БНР е национален обществен доставчик на медийни услуги, натоварен от медийния закон със специални общественозначими функции.

 

В този смисъл осигуряване на законосъобразен избор на генерален директор в законоустановените срокове и ефективно управление на национална обществена медия – БНР са от особено важен обществен интерес, пише в решението на СЕМ от 22 март, с което е обявен конкурсът. За това предварително изпълнение СЕМ се позовава на член от Административно-процесуалния кодекс.

 

Радослав Янкулов обаче твърди в жалбата си, че решението на регулатора осуетява правото му да бъде допуснат и оценяван в конкурса на базата на справедливи и обективни критерии. Твърди още, че нито в самото решение на СЕМ, нито в други негови актове, обявени на интернет страницата, има данни как е било свикано заседанието, колко членове са присъствали и как са гласували. Протоколите от заседанията на СЕМ се публикуват в тридневен срок.

Янкулов твърди още няма законово изискване за 3-годишен управленски стаж към кандидатите за генерален директор на БНР, а от СЕМ са го посочили като един от критериите за оценка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3613 |05.04.2016 Кунева светкавично си избра нов заместник . 5| 3811 |11.03.2016 Делото за смъртта на Чората влиза отново в съда . 0| 5188 |27.02.2016 Нотариус Димитър Танев е избран за председател на Нотариалната камара . 9| 4802 |27.02.2016 Отново бухалки и кръв на пътя заради засичане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ