Реклама / Ads
50| 7199 |12.10.2013 НОВИНИ

СЕМ: Решението на КС за агенти в медиите е скандално

.
Мария Стоянова, член на Съветът за електронни медии Източник: sbj-bg.eu
Решението на Конституционния съд, че бивши членове на Държавна сигурност ще имат законова възможност да заемат ръководни постове в българските медии и да контролират и регулират български медии е скандално, каза Мария Стоянова, член на Съветът за електронни медии (СЕМ) в интервю пред Фокус.
 

"Българският конституционен съд оставя в своята история една много специална техника на конституционното право, а това е техниката, която успя да изкара цели две скандални решения. Едното беше за делото „Пеевски", а другото е това, което късно вчера беше произнесено от конституционните съдии - за отваряне на медийния сектор в България за бивши агенти на Държавна сигурност, за отваряне на ръководните постове в българските медии за бившите агенти на Държавна сигурност.

Хора, които са били част от пропагандната машина на Българската комунистическа партия, хора, които са били част от пропагандната машина на един режим, който беше обрекъл страната ни на изолация, който ни помагаше да живеем така, че да не знаем какво се случва около нас. Един режим, който ни беше затворил в страната ни, за да не излизаме. Благодарение на всичко това, страната ни и до ден-днешен има толкова много проблеми и все още не може да се отърси от миналото си", каза Стоянова.

Тя зави, че не е изненадана от решението на Конституционния съд." Само като види човек състава на съда, му става ясно какво ще бъде решението", добави Стоянова.

"Ако медийната общност не си дава сметка какво се случва след решението на Конституционния съд (КС), това означава, че сетивата ни са притъпени. Превърнахме темата за Държавна сигурност в една дълго дъвкана дъвка, която вече е останала без вкус. Усещам известна умора по темата за Държавна сигурност. Не виждам кой знае каква реакция от страна на медийната общност, за което съжалявам. Защото, ако медийната общност не си дава сметка какво точно се случи, и не реагира остро на него, това означава, че наистина сетивата ни са притъпени. И това е лошо за една демокрация. Като общество, не успяхме да се отърсим от сянката на Държавна сигурност, а може би не сме го искали", каза Стоянова.

По думите й - агентите на Държавна сигурност са хора, които са работили в една система, която и според другите европейски държави, е била престъпна. „Тези хора до сега бяха ограничени да заемат ръководни постове, сега ще могат да го правят. Игрите, които някога са играли, мръсните игри, подлите игри, могат да ги играят наново.

Защото един път агент - винаги е агент, един път клюкар - винаги е клюкар, един път интригант - винаги е интригант. Още повече, че тези хора навремето са целели да засегнат другите хора. Тези хора сега ще бъдат в медиите", посочи Мария Стоянова.

Във връзка с мотивите „дискриминация и лустрация", по отношение на сътрудниците на бившата ДС, Мария Стоянова заяви: „Каква дискриминация? Тук говорим за хора, съзнателно вършили престъпления в продължение на десетилетия, защото тази система просъществува цели 45 години. Някои от тях, в продължение на 20 години, са работили като агенти. Това са хора, които в продължение на десетилетия, са вършили такива неща, на чиято съвест тежат съдбите на други хора, и ние сега сме ги били дискриминирали, като сме ги оставяли извън борда. Това е много странно обяснение. Този Конституционен съд трябваше да бъде остров на най-върховна справедливост", добави Стоянова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5666 |12.10.2013 Р. Ненков: Делото за лустрация в медиите беше предизвестено . 0| 5187 |11.10.2013 Орешарски промени решението си за Дивотино . 35| 6135 |08.10.2013 Едно към едно: Отговорът на Пеевски след решението на Конституционният съд . 40| 7511 |01.10.2013 Немският посланик: В България се симулира свобода на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads