Реклама / Ads
0| 3842 |22.03.2019 НОВИНИ

СЕМ ще избира нов генерален директор на БНР през юни

.
София Владимирова
Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви председателят на СЕМ София Владимирова.
 

Предложението ми процедурата да започне в средата на май бе направено по няколко причини. На първо място предстои избор за председател на СЕМ, който ще бъде на 9 май и смятам, че Съветът трябва да влезе в избора за генерален директор, което е едно от най-важните правомощия на регулатора, с избран председател, който да може да си ръководи процедурата“, каза Владимирова в предаването в „Преди всички“.

 

„На второ място предстоят евроизборите и процедура за избор на генерален директор заедно с тях дава съвсем друг контекст на самия избор, на процедурата и на кандидатите. Не на последно място от 25 април до 7 май приблизително има две седмици, в които има три работни дни“, аргументира се председателят на СЕМ.

 

"Колегите от Съвета ме подкрепиха за срока за начало на конкурса и се обединихме около тази дата, което дава възможност на потенциалните кандидати още в края на март да знаят, че на 15 или 16 май ще стартира конкурсът", отбеляза Владимирова.

 

Тя допълни, че месец, месец и една седмица по-късно, процедурата трябва да бъде приключена, в зависимост и от броя на кандидатите, които ще се явят. Тази процедура ще е същата, по която бе избран и генерален директор на Българската национална телевизия.

 

„Различното в нея е, че членовете на СЕМ публично и мотивирано вземат своите решения на всеки етап от процедурата. Първоначалният етап е допустимост на кандидатите до изслушване след проверката на кандидати, дали отговарят на изискванията на закона да бъдат кандидати за генерални директори. След това има по закон една седмица срок за попълване на недостатъци в документите на кандидатите, ако това е възможно, след което членовете на СЕМ имат възможност да гласуват. Съответно кандидатите, които са събрали мнозинството от гласовете - три или повече, отиват на публичните изслушвания“, обясни Владимирова.

 

Окончателното решение може да бъде атакувано във Върховния съд, допълни тя и даде пример с процедурата за шеф на БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3559 |20.03.2019 Парламентът избира ръководство на ЦИК . 0| 4167 |18.03.2019 Бивш зам.-министър и двама директори на болница на съд за безстопанственост . 4| 4285 |17.03.2019 БСП избира между Йончева и Станишев с таен вот . 1| 3927 |15.03.2019 Парламентът гласува Изборния кодекс и избира шеф на КФН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads