Реклама / Ads
46| 9371 |28.07.2010 НОВИНИ

Семейството в Кърджали пребито от МВР заради сина си, бил в схемата с проститутките

.
Момчето, което е председател на младежкото ДПС в града, било замесено в бизнеса с проститутки, твърди вицепремиерът Цветанов по повод битото в Кърджали семейство от полицаи в спец-акция на МВР. Синът на пострадалите ще бъде разследван за участие в престъпната схема.
 

Вътрешният министър запозна депутатите с проведената в Кърджали специализирана полицейска операция по време на изслушване в парламента, поискано вчера от Коалиция за България и ДПС. На 18 май 2010 г. е постъпила оперативна информация в ОД на МВР Кърджали за занимаване със сводничество и използване на момичета с цел сексуална експлоатация от Джем Мустафа. Той е осъждан и преди за сводничество в миналото. Мустафа е осъден с тежка осъдителна присъда за притежание на взривни вещества 2003 г. Започнал е план за действие да се провери дали всичко е вярно. На 23 юли се потвърждава подозрението за сводничество.

„Всичко е ясно – кой къде е, кой какво прави, кой с какво се занимава”, каза Цветанов. По думите му Мустафа ползва автомобил като такси, с който разкарва момичетата на съответните адреси. Информиран е прокурор в Кърджали и започва реализацията на операцията. Цветанов съобщи, че са използвани СРС-та по случая.
"Сабахатин Мустафов е собственик на автомобила, с който става превозването на проститутките. Влизайки на адреса, служителите на МВР се представят и казват, че става дума за специализирана полицейска операция. Не е имало съпротива. Не е разбивана вратата, каза Цветанов. Служителите на МВР влизат по малко по-бърз начин в стаята, където са момичетата. Затова от вратата е ударено едно от момичетата", каза министърът.

Цветанов обясни, че Сабахатин Мустафов(бащата от битото семейство) е работил в структурите на МВР, но е уволнен през 1991 г. При разпита, който е проведен с Кадир Мустафов(синът), който не е присъствал в дома си по време на акцията, казва, че е поръчал проститутки за свои приятели, от телефона в апартамента. Момчето имало номера на сводника Джем Мустафа, който се оказва, че дори живеел в същия блок. Именно заради засечения от службите разговор дошло объркването, след което полицаите нахлули в друго жилище. Цветанов обясни, че прокуратурата ще реши дали да повдига обвинение на сина на битото семейство, тъй като в момента се разследвало има ли участие в престъпната схема. Според самия Цветанов най-вероятно Кадир също е забъркан в бизнеса с проститутки, но най-вероятно родителите му не са знаели с какво се занимава. Той обеща, че ще отиде до Кърджали, за да се извини лично на пострадалите при операцията. "Задължение е на министъра на вътрешните работи да се извини, когато се случи подобен случай, каза Цветанов.
Ще се търси наказателна отговорност за сводничество", заяви той.

"Нека, когато има подобни случаи, да изчакаме, ако има компетентни органи, които извършват проверка, да приключи, ако има досъдебни производства, които са във фаза, да приключат.", помоли министърът. "Там, където има превишаване на права, и където има действия, които не съответстват на българското законодателство, ще бъдат документирани и министерството предприема действия за търсене на наказателна отговорност за служители, които са прекрачили закона", каза още Цветанов.

"В новото българско правителство показваме ясен политически подход и професионална подготвеност за борба с организираната престъпност.", подчерта вицепремиерът. Той благодари на опозицията, че е приела да бъде изслушан днес, защото вчера надали е щял да каже всички подробности около случая в Кърджали. Цветанов коментира и задържането на съпругата на на Валентин Димитров вчера, която извършвала рекетиране за 30 000 лева. "Това са ваши приятели и вие много добре се познавате с тях", обърна се задочно към Корнелия нинова и Румен Овчаров вътрешният министър. Час по-късно той уточни в кулоарите на парламента, че Кадир Мустафа, синът на битото семейство, е председател на младежката организация на ДПС в Кърджали. По думите му може би това била една от причините за многото политическо говорене през последните дни.

Малко преди изложението на Цветанов в пленарната зала бившият вътрешен министър Михаил Миков отправи своите въпроси към Цветанов. "Има нарушени конституционни права при действията на служители на МВР. През последните 8 месеца имаше поне няколко станали известни случая като „грешка”. Такива са задържането на Красимир Аврамов - Човекът глас и случаят в Кърджали.
Конституцията дава специална защита на гражданите и неприкосновеността на жилището", каза още Миков. "Записано е, че без съгласието на собственика, никой не може да влиза в жилището му. До пет години е наказанието за такова деяние, когато е извършено нощем и от въоръжено лице, обясни той. Няма основания да се смята, че този случай, добил широка обществена нетърпимост, не е част от поредица от действия, които са продиктувани от едно политическо говорене", отбеляза левият депутат.

По думите му от случая на 23 юли и посоченото в жалбата на пострадалата гражданка личали поне няколко остри въпроса: "Кой е утвърдил и разпоредил такъв тип действия, след като е известно, че такъв тип операции се извършват до 22 часа вечерта и след 6 часа сутринта, попита Миков. За проникване нощем трябва да има някакъв вид извънредност. Имало ли е досъдебно производство в този случай? Бил ли е известен прокурорът преди извършването на тези действия?” В заключение той определи поведението на полицаите в случая като абсолютно бандитско нападение, а не полицейска операция.

След него на трибуната излезе депутатът от ДПС Лютви Местан, който благодари на вицепремиера, че е уважил искането на опозицията за изслушване. След изложението на Цветанов Местан поиска допълнителен въпрос, в който нарече несериозни думите на вътрешния министър, че "полицаите са нахлули малко по-бързо" и така ударили 20-годишната дъщеря в семейството с вратата.

Очаквано в дебата се включи и "Атака" в лицето на Павел Шопов, който попита Цветанов кога ще бъдат наказани всички полицаи, които по времето на тройната коалиция са били миньори и земеделци на техни протести, както и евродепутата от "Атака" Димитър Стоянов. Шопов подари по един настолен календар на вицепремиера и на БСП, на който има снимки от полицейско насилие.

Половин час преди да започне изслушването на вътрешния министър пред БНР се изказа Йордан Бакалов от Синята коалиция. Според него гафът и отговорността за инцидента е на сегашното ръководство на МВР, тъй като шефът на полицията в Кърджали е бил сменен от ГЕРБ. Бакалов, който е председател на парламентарната комисия по правата на човека, каза още, че преди повече от месец в града е имало друго оплакване от полицейско насилие срещу служител на МВР, но ръководството, както и министерството не е предприело никакви действия. Синият депутат бил най-шокиран от факта, че органите на реда са крили случая и са опитали да дадат подкуп на битото по погрешка семейство, ако то не подаде жалба.

"Всички искаме да има ред и спокойствие в държавата, а това няма как да стане, без органите да реда да извършват своята работа. Когато се работи много, когато се работи стресово, е възможно да се случват и грешки, за които вътрешният министър Цветанов има доблестта да се изправи и да поднесе своите извинение", каза на свой ред председателят на Народното събрание Цецка Цачева от парламентарната трибуна. Тя настоя Цветанов да не спира дотук и мерките, които са приети до момента за продължаване на действия за изпълнение показателите, които има България в доклада от ЕК, да се случат по-бързо. Цецка Цачева призова въртешния министър да обясни какви мерки се предвиждат заедно с прокуратурата и съдебната власти за по-нататъшно обучение на нивото на служителите на МВР за по-високо равнище.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7256 |13.07.2010 МРРБ виновно за Водното огледало в Кърджали . 1| 6267 |12.07.2010 ДНСК запечата Воднотo огледало на Кърджали . 23| 5578 |27.05.2010 Oще 3 мутри са задържани в Кърджали . 14| 7042 |26.03.2010 Хасан Азис основен обвиняем по случая "Водно огледало" в Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads