Реклама / Ads
0| 8368 |29.03.2016 НОВИНИ

Д-р Семерджиев: Протестът на лекарите бута "Борисов 2"

.
Илко Семерджиев
Изключително опасно е - близо 4500 общопрактикуващи лекари, от които зависи всеки следващ етаж в здравната система като направление за консултации и хоспитализация да спрат работа. Ако това се случи може и да падне правителството. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев пред ON AIR.
 
"Ако лекарите не отстъпят - оставката е сигурна. Министър Москов няма ход. Решенията му са лоши, ще става все по-лошо в системата и ще бъде залята от съдебни дела", посочи още д-р Семерджиев.

Няма гласуван Рамков договор, а има еднолично наложено решение най-вече от страна на здравния министър Петър Москов. В случая НЗОК възприема 100% това, което той желае и на практика го прилага върху колегите, така че протестите на общопрактикуващите лекари са абсолютно обосновани. Не само те протестират, а и общинските и частните болници , убеден е той.

"Протестът е доста по-голям. Днес виждаме общопрактикуващите лекари, а утре очакваме да се включат другите колеги. За съжаление здравеопазването не се нуждаеше от този конфликт, но виждам, че министър Москов е твърдо решен да прокара своите решения докрай. Това прави конфликта доста остър и ако не отстъпят и лекарите, ще бъдем свидетели на оставки", прогнозира д-р Семерджиев.

"В случая терминът реформа не е валиден, а имаме предлагане на лоши решения. И впоследствие резултатите от тях. Едно от тези решения, което беше гласувано на Национален съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и този отказ за подписване на Рамков договор дойде точно от там - това е разширен форум за управление на съсловието. Едно от тези предложения, които отхвърлят е "пръстовият отпечатък" лекарите не са съгласни да прокарат тази наистина зловеща идея на всеки българин да се взима пръстов отпечатък за достъп до здравеопазването. За това нещо, което министър Петър Москов още в началото на мандата каза че на 1 януари 2016 г., който отдавна мина, ще имаме електронни здравни карти", коментира д-р Семерджиев.

Идеята за пръстов отпечатък е обидна, посочи експертът. Според него е "зловеща", защото ни връща в онзи роман, който сме чели по времето на тоталитаризма на Джордж Оруел и неговата "1984 г."

"Това ще позволи подобен тип пръстови отпечатъци, вземането им и интегрирането им с всички регистри в страната - ще позволи за всеки български гражданин да има досие, каквото и в Държавна сигурност не е имал. Държавата, която финансираме чрез данъците си трябва да е прозрачна за нас, а не ние прозрачни за държавата", уточни експертът.

Идеята за индивидуалните пакети е мъртво родена, посочи д-р Семерджиев. По думите му такива пакети може да има в застрахователен тип здравна система, а не в осигурителен тип, който предполага солидарност.

"Най-справедливият модел е такъв - когато вие имате своята задължителна здравна осигуровка - да ви осигурява достъп до здравната система и то именно на солидарен принцип, независимо от това, което боледувате. Докато болест и осигуровка за болест, основана на риска, който носите като индивид и съответно оформяне на индивидуален пакет, това означава, че вие нямате пълен достъп, а само до онези услуги от здравеопазването, които не натоварват прекомерно здравната система", обясни той.

При всички случаи 8% е ниска здравна осигурителна вноска и тя би трябвало да бъде поне 10%, коментира още експертът. По думите му обаче това не е предложено от здравния министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4710 |27.03.2016 Лекарите излизат утре на протест . 9| 6600 |16.03.2016 Д-р Петров: МЗ започва политика на отмъщение на лекарите . 5| 4976 |04.03.2016 Наско Сираков няма инсулт, категорични са лекарите . 3| 4157 |13.02.2016 Протестът на фермерите в Гърция продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads