Реклама / Ads
3| 7693 |25.05.2008 НОВИНИ

Сензация: открили „Титаник" в секретна операция за американски подводници

.
Експедицията за откриването на „Титаник" през 1985 г. всъщност е била за издирване на американски подводници, потънали през 60-те. Разкритието направи океанографът Роберт Баллард, съобщава The Daily Telegraph.
 
Според Баллард, през 1982 г. той се обърнал към ВМС на САЩ с молба за финансова помощ за издирването на легендарния кораб „Титаник". Ученият имал намерение да изпробва свое изобретение за подводно дистанционно проучване. Военните му казали, че ще дадат пари, ако той приеме да издири двете подводници Thresher и Scorpion. От военното разузнаване били сигурни, че едната от подводниците е потопена от съветски боен кораб. Освен това съществували големи опасения за изпускане на радиоактивни елементи от ядрените реактори на подводните лодки.

titanik.jpg„Нямах право да говоря за тази уговорка в продължение на години. Оказваше ми се силен натиск. По същество това беше строго секретна мисия, а не изследователска работа", разказва днес Баллард. Той проговорил, защото вече минали години и някои материали били разсекретени.

Баллард признава също, че учените са предали на военните всички данни за подводниците, които открили по време на експедицията.

Океанографа уточнява, че след като изпълнил секретните задачи на ВМС му астанали 12 дни за издирване на „Титаник". Баллард все пак се справил и открил останките на кораба, но така и не успял да ги проучи подробно. Това станало по време на следващата експедиция през 1986 г.

Подводницата „Трешер" потънала през 1963 г.. На борда имало 129 човека. Причина за катастрофата бил взрив в охладителната система на ядрения реактор. Подводницата „Скорпион" пък потънала с екипаж от 99 души през 1968 г. Според Баллард причината е избухнало торпедо в оръжейния отсек. ВМС и ЦРУ обаче предпочитат версията за руско нападение, пише The Times.

 

Текст към снимка: Носът на открия на дъното "Титаник" 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5028 |25.05.2008 Бойко Борисов обвини абитуриентите за петъчните задръствания в София . 7| 5839 |24.05.2008 Благословия за България, манифестация и протест за 24 май . 5| 8002 |24.05.2008 Украйна печели "Евровизия" довечера? . 0| 5316 |23.05.2008 Наши студенти печелят призове по европейско право

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads