Реклама / Ads
15| 6234 |05.08.2007 НОВИНИ

Сензационни въпроси към Румен Петков в писмо до политически партии

.
Сензационни въпроси към Румен Петков съдържа писмо, изпратено до политически партии. Става дума за взети подкупи, за връзки със сенчестия бизнес, за имотното му състояние, за натиск срещу фирми и лица, за спрени разследвания.
 
rpetkov-3.jpgЗнае ли Румен Петков, че неговият заместник Камен Пенков е купил сграда за 7 млн. евро и откъде има тези пари? Какви са били връзките на министъра с убития преди време плевенски бизнесмен и съсобственик на хотел „Ростов" Людмил Конов? Получавал ли е Петков 400 000 евро от Красимир Маринов - Големия Маргин за подпомагане на БСП и дали са стигнали тези пари до „Позитано" 20? Как си е купил апартамент от 200 кв. м. в центъра на София за 90 000 лв. и има ли къща в Бояна? Срещал ли се е вътрешният министър с бизнесмена Младен Михалев - Маджо във Виена?

Това са само част от двайсетината въпроси към вътрешния министър Румен Петков, отправени към него чрез писмо, разпратено до някои политически сили. Сред питанията са такива за връзките на министъра със съмнителни бизнесмени в Плевен, за прикриване на далавери на известни бизнесмени, свързани с политически фигури от най-висок ранг в държавата, за засечени нерегламентирани негови контакти в чужбина, които са били засечени от чужди служби и пр. Писмото е анонимно, затова вероятно някои от политическите сили, които са го получили, не са дали гласност на текста.

"Въпросите са много неприятни и рано или късно Румен Петков ще трябва да отговаря на тях, независимо, че в този формат са зададени анонимно. Част от тях отдавна витаят в партията, очакваше се да стане дума за тези проблеми на конгреса и предшестващия го пленум, но това така и не се случи. Татяна Дончева се опита да заостри вниманието върху тези горещи проблеми, но знаете каква бе реакцията на Петков и повече въпросът за връзки на партийни лидери със съмнителния бизнес и олигарсите не бе повдиган." Това коментира за Frognews.bg депутат от левицата, който не пожела да бъде цитирано името му, за да избегне конфликт с ръководството на БСП.

Шест скандални въпроса към министъра на вътрешните работи Румен Петков е заглавие от 1-ва страница на неделния в. „Дневен Труд". Сред тях са пие ли в кабинета си министъра, разпоредил ли е да пуснат арестант по аферата „САПАРД" и др. Отговорите на министъра читателите ще имат възможност да прочетат в следващия брой на изданието.

Да коментират сензационната новина с неудобните въпроси към вътрешния министър помолихме трима доказани експерти в областта на вътрешната сигурност и ред.

 

Йордан Бакалов, депутат от СДС: Нека отговори пред детектор на лъжата

dbakalov.jpgОткривате ме на плажа и не съм се готвил да коментирам подобни неща... Но напечатаното в „Труд" звучи много любопитно и предизвикателно. Бих добавил към питанията дали има списък на фирми, които да бъдат мачкани и други, които да не бъдат закачани, който е бил даден на доскорошния шеф на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов? Истината е, че не съм видял писмото и въпросите към министър Петков, но знам, че към него могат да бъдат отправени много неприятни питания. Друг е въпросът, че той винаги е избягвал да отговори директно на съмненията и слуховете, които витаят около личността и дейността му. Не ме учудват тези въпроси, защото отдавна знам за много съмнителни връзки на БСП със сенчестия бизнес, а Румен Петков е от хората, които винаги искат да играят централна роля, затова участието му и контактите с подобни хора са повече от вероятни. Незнам защо не е стигнало подобно писмо до мен, възможно е да го е получил Петър Стоянов и в суматохата около смяната на ръковоството на СДС да не го е предал на мен и колегите. Но и без да съм чел въпросите, мога да кажа със сигурност, че чрез заявените отговори в „Труд" ще се направи поредният пиар на министъра. Журналистите обаче може да поискате той да отговори на детектор на лъжата. Вярно, че и това не е гаранция, но въпросите са от голяма обществена значимост и може да поискате такова нещо. Но защо не бъде питан Петков и за новото назначение на шефа на благоевградската полиция? Дали пък този човек не бе пряко свързан със скандала по убийството на Чората и сега да му се отплащат? Има подобни рокади и с хора от Плевен, свързани с трафик на крадени коли, има прикриване на връзки със скандални бизнесмени, бомбени атентати и пр.

Цвятко Цветков: Това е пиар на самия Румен Петков за изпиране на политическо бъдеще

cvcvetkov-1.jpg- Г-н Цветков, как ще коментираш скандалните въпроси, които се отправят към Румен Петков?

- Чиста пиар акция на самия Румен Петков, това е първият ми коментар. Целта е да се подготви за ситуацията след местните избори, да си осигури плацдарм за властта в партията. Нима тези въпроси изненадват някого? В журналистическите среди те отдавна се задават и повтарят, в публичното пространство също витаят подобни питания, съмнения... Това не е нещо ново, но отговорите ги няма.

- Йордан Бакалов предлага Румен Петков да отговори на питания пред детектор на лъжата. Възможно ли е това?

- Доста наивизъм съдържа подобна идея. В Института на МВР ли ще го проверят? Та там са хора, които са негови подчинени и човешкият фактор ще си каже думата. Нали не вярваш да обявят, че крие истината по този или онзи въпрос. Във Вашингтон ли да го преслушат на детектора? Там също ще има субективизъм, защото има интереси.

- Все пак въпросите наистина са скандални и отговорите могат да хвърлят светлина върху доста неща?

- Отговорите ще хвърлят прах, а не светлина. По-скоро аз бих допълнил въпросите. Нека да каже Петков има ли материали за него при главния прокурор Борис Велчев? Да каже също  така истинските причини, заради които напусна Ваньо Танов, а Бойко Борисов засега го спира да прави разкрития за причините да си тръгне от ГДБОП...

- Откъде може да идват подобни питания, защото те не са случайни и показват добро познаване на „материала"?

- Мисля, че наистина става дума за пиар акция. Чраз тези неудобни въпроси Румен иска да изпере отговорите и да си осигури политическо бъдеще. Колкото и да е голяма битката за местната власт, войната ще се води на следващите парламентарни избори. Там се е нацелил Петков и бърза да си осигури силна позиция като „припере" съмненията около себе си. Част от тях са може би наистина основателни. Просто си слага скафандър преди изборите.

- Има въпрос и дали пие алкохол в кабинета си...

- Е, така не са ме разсмивали много отдавна! Любопитен съм за отговора... 

Ген. Атанас Атанасов, депуат от ДСБ: Атаката идва от среди в БСП или през кръга на Ваньо Танов

atanasov.jpg Допускам, че въпросното писмо е дело на среди в БСП. Вижте, ситуацията по нещо напомня 1997 година. Тогава на мястото на Румен Петков беше Кольо Добрев. Добрев бе ковчежник на БСП, наследи го Румен Петков, което му даде много реална власт в партията. Именно чрез тази си позиция той се измъкна от процеса „Акрам" за незаконно финансиране на партията и от други подобни ситуации. Затова повтарям: това е вътрешно-партийна работа. Може и Румен сам да участва, за да предвари тези неудобни питания, които така или иначе в един момент ще му бъдат зададени директно.

Допускам акцията да е част и от голяма караница в момента около създаването на Агенция за национална сигурност. Румен Петков тича всеки ден при президента да отстоява някакви свои позиции и интереси. Аз преди време казах директно на Станишев: очевидно те е страх да уволниш Петков заради грешките му и гафовете в МВР, затова се мъчиш чрез агенцията да решиш по някакъв начин въпроса с него. Няма да се постигне очакваният от Станишев ефект.

Август е много подходящ месец за отиграване на подобна акция. Спомнете си, преди години също имаше подобно компроматно писмо срещу Богомил Бонев като вътрешен министър. И в него имаше верни неща, но той се представи в позицията на жертва. Много е вероятно Румен да се опита да изкара нещата по същия начин. Само че, пак казвам, това си е чисто вътрешно-партийна сага. Допускам също, че е възможен вариант писмото да излиза от среди около Ваньо Танов. Неговото напускане остана недоизяснено, мотивите не се разбраха от обществото.  

И противниците, и привържениците на Румен Петков в БСП знаят за какво става дума. Там трябва да се търсят мотивите за акцията. Някой, според мен, цели подготовка за атака срещу Станишев след местните избори. Каквито и да бъдат резулатите, важно е как ще се тълкуват, а това ще даде повод за атака срещу Станишев и Румен Петков се подготвя за това. Задаването на въпросите сега цели обезсилването им през октомври и ноември. Но пък не се знае съвсем сигурно, може да питаме други неща тогава...  frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5057 |01.08.2007 Румен Петков вещае етническо напрежение в Кърджали . 1| 4971 |09.07.2007 Д-р Тренчев и д-р Христов показаха на Р. Петков как полицаи бият миньори . 0| 6601 |30.06.2007 Двамата Руменовци пак са в ИБ на БСП, четирима са новите членове . 2| 5749 |27.06.2007 Станишев иска оставка на заместник на МВР, Румен Петков не я дава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads