Реклама / Ads
14| 4955 |03.01.2012 НОВИНИ

Сергей бори Саркози на Ривиерата

.
Сергей Станишев
Лидерът на БСП ще прави избори във Франция.
 

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев подготвя предизборна совалка във Франция заради президентския вот там през април, съобщава Стандарт. Социалист номер 1 си е поставил за цел страната на любовта и младото божоле да има ляв президент в лицето на 57-годишния Франсоа Оланд. Станишев вече е готов с графика си до средата на годината, а като топприоритет през първите месеци са именно изборите във Франция, обясниха пред "Стандарт" експерти от "Позитано" 20. Напълно възможно било социалист да е новият държавен глава там предвид нагласите във френското общество, коментират анализатори от централата на ПЕС в Брюксел. Оланд имал подкрепата на над 30 процента от електората и води пред настоящия президент Никола Саркози с повече от 5 пункта. Според предварителни разчети срещу Саркози ще играе и бившият министър-председател Доминик дьо Вилпен (58 г.), който е известен сред сънародниците си като привърженик на идеите на генерал Де Гол.

Станишев няма да се ограничи с еднократно посещение във Франция, а по искане на щаба на Оланд ще направи няколко силни визити в пиковата кампания. Ако в Елисейския дворец влезе социалист, то Станишев ще има железен мотив да остане на поста си в БСП и след отчетно-изборния конгрес на родните червени през май, а преизбирането му за президент на ПЕС е вързано в кърпа, казват социалисти за тънката връзка между "Позитано" 20 и френския вот. Пак в края на април президентът на ПЕС ще трябва да подготви и предизборни речи за Гърция, където ще се проведат предсрочни парламентарни избори. През 2012-а Станишев ще прави кампании в Литва и в Румъния.

"Гражданите на ЕС понасят всеки ден тежестите на кризата, но от ПЕС предлагаме пакет от мерки за бюджетна отговорност и инвестиционен план", гарантира в една от речите си Станишев. В предизборната риторика той ще заложи и на тезата, че съюзът се намира не само в икономическа и социална криза, но и в криза на ценностите като демокрацията. От ПЕС вече обявиха, че ще направят 2012-а година на европейската демокрация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6828 |11.12.2011 Георгий Станишев бил като триглавата ламя за Сергей . 46| 6930 |01.11.2011 Стоичков: Като чуе за президента, Сергей става като домат . 94| 6107 |12.09.2011 Ламбо пише писмо на Сергей. Прочетете го цялото тук! . 4| 12949 |30.08.2011 Червените се бъзикат – предлагат Сергей за вице на Калфин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads