Реклама / Ads
4| 5064 |18.01.2013 НОВИНИ

Сергей Игнатов: Не сме отстъпили пред стачкуващите

.
Сергей Игнатов
Много е трудно да реализираме всичките цели, които залагаме. Министърът на образованието Сергей Игнатов даде за пример Германия, където ако дете не посети няколко дена без извинителна причина училище, полицейска кола го взема от дома и го води.
 

Така министър Игнатов коментира пред TV7 случая на държаните в изолация деца от години в ловешко село.

Не сме отстъпили пред стачкуващите. Дадохме възможност на родителите, които не желаят децата им да посещават детска градина, става въпрос за 4-годишните, да се регистрират в най-близката детска градина, а детето ще бъде обучавано по индивидуален план. Тези случаи ще бъдат малко, прогнозира Игнатов, тъй като статистиката показва, че 80% от децата посещават детска градина.

Имаме контингент от деца, които не знаем къде са, тъй като родителите постоянно пътуват в чужбина и работят. Друга рискова група са семействата, които се отнасят пренебрежително към образованието, коментира Игнатов.

Около 50 точки по-ниска образованост показват резултатите на ученици от 4 клас, които не са ходили на училище. Тези нива ще се увеличават, ако няма контрол.

Действащият закон за националната просвета е хубав, но е направен в началото на прехода, когато нямаше „www”, каза още Игнатов.

От 1 януари мин. заплата, тоест стартовата, се вдигат средно с 12%. Към май месец ще се реализира това увеличение със задна дата, увери министърът, тъй като е нужно време да бъде приведено в действие новото заплащане. От 2009 г. досега има увеличение средно около 12%, но това се случва незабележимо. Така Игнатов отрече да е предизборен ход увеличението на заплатите в образованието.

Никъде в света не са богаташи учителите. Има страни, в които месеците на отпуск са неплатени. При нас тези месеци се заплащат.

Ние искаме да приложим правилото парите да следват детето или ученика, независимо дали то се обучава в държавно или частно учебно заведение. Статистиката показва, че голям процент от децата, които посещават частни детски градини и училища, не са от богати семейства, а такива със среден доход.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7324 |18.01.2013 Георгий Станишев: Единственото вярно е, че Сергей ми е брат . 11| 5028 |18.12.2012 Игнатов: Няма да си подавам оставката . 27| 5677 |15.12.2012 Сергей Станишев за ГЕРБ: Няма какво да им се извинявам . 9| 5450 |14.12.2012 Игнатов: Без коледни бонуси, по-високи заплати само за някои

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads