Реклама / Ads
4| 5188 |26.10.2007 НОВИНИ

Сергей Станишев: Близо сме до споразумение с учителите

.
Много сме близо до постигане на споразумение за учителските заплати, каза премиерът Станишев.Нереалистичните искания от страна на педагозите от началото са целяли да възпрепятстват изборите.
 

 

stanishev_12.jpg"Учителите имат всички основание да се върнат в клас с гордо вдигната глава. Надявам се, че ще постигнем резултат в преговорите, много сме близо.Трябва обаче отговорност и от двете страни", заяви по БТВ министър-председателят Сергей Станишев. Според него в общи линии има съгласие и по пакета от мерки за модернизацията на образованието и преминаването към делегирани бюджети, което ще даде голяма автономия на училищата. Премиерът изрази негативно отношение към блокирането на улици и магистрали, тъй като това е нарушаване на принципите на демократичното общество. Frog News припомня, че вчера на много места в страната, както и в столицата, протестиращите учители блокираха основни пътни възли и артерии. В същото време на разговорите в МОН позициите между страните се разминаха напълно и синдикатите напуснаха преговорите.

Премиерът каза, че увеличението на учителските заплати за тази година е договорено, но правителството предлага различна схема за плащане, отчитайки положението на по-малките училища. Средната заплата на учителите ще бъде по-висока не само от средната за страната, но и от заплатите в бюджетната сфера. Станишев подчерта, че исканията за средно възнаграждение от 650 лв. за непедагогическия персонал са нереалистични. "Сигурно сме допускали грешки, но подходът за искане на 100 % не беше правилен. Наша отговорност е да запазим стабилността на страната", каза още премиерът, като отново подчерта хиперинфлацията, до която ще се стигне при масово вдигане на заплатите.

Първоначалното искане за 100 % увеличение, според премиера, е доказателство, че стачката не е целяла резултати в сферата на образованието. Според него нереалистичните искания са предпоставка за продължителни стачни действия и възпрепятстване на изборите. От напрежението преди неделния вот печелят само опозиционните партии, заяви министър-председателят.

По повод изборите, лидерът на социалистите изрази увереност, че БСП ще бие ГЕРБ именно в мажоритарния вот. Станишев посочи, че кандидатите на БСП са утвърдени хора, които са се показали като добри кметове. Когато говорим за алтернативи, нека бъдем обективни, каза още Станишев и попита какво се е случило в София за две години. Според него, кметът Бойко Борисов се е превърнал в заложник на предшественика му Стефан Софиянски.

"Ако погледнем в сърцевина управленската програма на ГЕРБ ще видим, че тя е несериозна и ако бъде приложена, това ще доведе до финансова катастрофа", изтъкна лидерът на БСП. "Едно е да можеш, друго е да искаше, трето и четвърто е да го направиш" – така Станишев отговори на призова на неформалния лидер на ГЕРБ за предсрочни избори. Ако погледнете по места, в много случаи кандидатите на ГЕРБ за кметове не са толкова силни фигури и не са добри управленци, каза още премиерът и изтъкна, че няма как цялата страна да се управлява дистанционно от София, както и не може останалата страна да бъде колония на един град.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4768 |19.10.2007 Споразумение няма; учителите пак навън . 5| 5654 |09.09.2007 Премиерът Сергей Станишев: Учителските заплати ще тръгнат, ама от 1 януари 2008 г. . 0| 4894 |14.08.2007 Хлябът в България е поскъпнал с близо 40 процента . 4| 5323 |01.08.2007 Сергей Антонов открит мъртъв в дома си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads