Реклама / Ads
2| 3784 |04.07.2018 НОВИНИ

Сергей Станишев: Председателството бе полезно за престижа на страната

.
Източник: БГНЕС
Европредседателството беше полезно за престижа на страната, но не беше използвано за максимизиране на възможностите на тази лидерска позиция за половин година. Това мнение изрази председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.
 

„България няма основания да се срамува от своето председателство. Има очевидни успехи. Трябва да кажем, че очакванията не бяха свръхвисоки заради това, че към нас винаги има едно съмнение дали можем да се справим. С това предизвикателство се справихме и преодоляхме тези подозрения“, каза Станишев. "Самият факт, че не е имало провали или тежки гафове е добре, но това само по себе си не може да бъде велик успех", допълни той. 

 

Той открои като най-голямо постижение на председателството това, че за първи път от 10 години Западните Балкани са се превърнали в център на дискусията в ЕС и е била определена дата за начало на преговорите с Македония. Председателят на ПЕС обаче изрази съжаление, че не са били засегнати като теми Черноморският регион и Дунавската стратегия, а са били оставени на австрийското председателство. Сергей Станишев отчита като минус и липсата на темата за социална Европа, която по думите му е "основен инструмент за връщане на доверието в Европейския съюз":

 

"Развитието на това, което миналата година в Гьотеборг беше постигнато като прокламация на премиерите за социалния стълб не получи никакво уплътняване по същество. Това би било в интерес и на българските граждани, защото България остава една от най-бедните страни в ЕС."

 

В момента в ЕС слабото място за взимането на решения е самият Европейски съвет, където заседават правителствата и премиерите и където "средата е много сложна", смята Станишев:


„Виждате каква истерия се надигна миналата седмица и какви нощни заседания се проведоха заради ситуацията около бежанците поради две прости причини. Първо в Италия има популистко правителство, което я превърна в свое знаме за печеленето на вътрешни точки и дивиденти. И второ – в Бавария наесен предстоят избори и Християн-социалният съюз превърна това в тема, която разклати германското правителство, за да укрепи своите позиции в една от провинциите на Германия. А реалността е следната – за половин година досега общо в целия ЕС са пристигнали 40 хиляди мигранти. Това по никакъв начин не може да се сравнява с 2015-а, когато влязоха милион и половина. Процесът вече се контролира.“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6858 |04.07.2018 Ген. Атанасов: Борисов оценява председателството като охранител . 19| 5278 |03.07.2018 Румен Радев: Председателството бе употребено за политически пиар . 4| 3656 |03.07.2018 Борисов се отчита за председателството . 7| 5515 |02.07.2018 Като хоро на погребение бе председателството за проф. Семов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads