Реклама / Ads
28| 5952 |18.10.2009 НОВИНИ

Сергей Станишев пак е лидер на БСП. Честито!

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
Преизбраха председателя на БСП с близо 60% от гласовете на 821 делегати на 47-мия конгрес на БСП. Припомняме ви, че той сам поиска изборът днес, а негови опоненти бяха Младен Червеняков, Татяна Дончева и Янаки Стоилов. Румен Овчаров призна за грешките си и подаде оставка като лидер на градската организация на БСП в София.
 

Овчаров аргументира хода си с поемане на пълна отговорност за загубените парламентарни избори в рамките на конгреса, подавайки официално оставка пред 47-мия конгрес на БСП.

Младен Червеняков, Сергей Станишев, Татяна Дончева и Янаки Стоилов бяха новите кандидати за председател на Националния съвет на партията. Предложенията им трябваше да бъдат направени до 14 часа като за всеки от тях минимум 50 души от делегатите направиха подписка. По-късно днес всеки защити кандидатурата си чрез изказване на заседанието. Четиримата бяха заключени в патова ситуация и никой от Столетницата не даваше, поне гласно, прогнози кой ще е лидерът на парламентарната опозиция. В крайна сметка лобито на Станишев спечели с убедителните 60% "за" от делегатите. Припомняме ви, че преди два дни пуснахме прогноза на Илия Божинов, бивш член на партията, който подробно ни обясни, че сред делегатите Станишев има по-голямо лоби, докато в Националния конгрес силните са "двама руменовци". Той огласи патовата ситуация преждевременно, а прогнозата му за запазване на статуквото в партията се оказа безупречна.

Пръв на трибуната в спорния избор излезе Младен Червеняков с думите "Ако гласувате за мен, трябва да сте наясно, че гласувате за следващ конгрес. Виждам моето място като председател, който единствено може да подготви провеждането на следващ конгрес на нашата партия."

Той посочи, че е необходимо започване на незабавна работа по оценка на 100-те дни управление на сегашното правителство и разработване на алтернативи от страна на БСП. „Трябва да защитим нашите другари, които биват преследвани съдебно или административно. Такава чистка не е имало дори по времето на СДС. Той коментира, че в момента има "спецове", които махат назначенията от БСП. "Правителството действа в сянка по въпросите за държавността, икономическата, социалната политика и духовна сфера. В цялостната си дейност винаги съм бил радетел за промяна. Можем ли да платим със загуба на идентичност, за да участваме в управлението. След изборите не виждам адекватни действия, които да доведат до необходимата промяна”, подчерта Червеняков.

След него пред микрофоните застана Сергей Станишев, който отново си послужи с реториката от 60-70-те години и поведение на Краля Слънце Луи XIV, седмица след посещението на Бойко Борисов във Франция. Изказването му напомни  на биографичния роман от Цола Драгойчева "Повеля на дълга": "Дължа на БСП да продължа да правя това, което съм вършил и да го поправя там, където съм грешил."

Конкуренцията в лицето на Татяна Дончева си припомни хубавите години от управлението на Тодор Живков и призова към връщане на интелектуалците в партията, които при Соца бяха сред обкръжението на Тато и редовно ловяха елени заедно. Тя призова към привличане на "интелектуалния ресурс", което автоматично означава може би, че до момента такъв в партията е липсвал. „Ние сме неатрактивни. Една част от симпатизантите няма да демонстрират дори публична принадлежност и съпричастност към БСП. Трябва да се върнем към времето, когато партията събираше членове, а не гонеше сегашните”, заяви Дончева. Тя допълни, че ако има силни играчи, има и високи цели, постижения, победа и място за всеки. По думите й в момента е нужен нов ляв ред. "Защото БСП има организационна инфраструктура, но тя е настроена на друга дейност. Усещането, че няма лидер, е по-тежко, отколкото загубата на парламентарните избори. Политиката е състезание по доверие и харесване, а не по увеличаване на БВП или пенсиите. Кажете харесват ли ни и доверяват ли ни се хората”, лаконично запита на конгреса Дончева.

Припомняме ви, че по-рано самият лидер на БСП Сергей Станишев в началото на 47-мия конгрес на партията направи предложение днес да се състоят нови избори за председател на левицата. То беше контрирано от Младен Червеняков, който поиска да бъде гласуван вот на доверие към Станишев. В негова подкрепа се намеси кандидат-кметът на София Георги Кадиев, който обясни, че няма готови платформи, за да се правят избори в партията. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4626 |18.10.2009 Каракачанов остава лидер на ВМРО . 11| 7177 |18.10.2009 Станишев "загърби" партията, възмутен е от чистките на ГЕРБ . 10| 5607 |17.10.2009 И. Божинов: Станишев ще остане лидер, БСП е в пат . 11| 4729 |16.10.2009 Сергей Станишев се опитва да избяга от отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads