Реклама / Ads
0| 4195 |10.07.2019 НОВИНИ

Сергей Станишев: ПЕС представи червените линии за политиките в ЕС на кандидата за председател на ЕК

.
Сергей Станишев
На днешното заседание на Групата на социалистите в ЕП проведохме разговор с кандидата за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен и представихме червените линии на нашето семейство относно политиките, които #ЕС ще следва през следващите 5 години.
 

Това съобщи в профила си във Фейсбук председателят на ПЕС Сергей Станишев. Ето какво още сподели той:

 

В тази кампания социалистите водиха битка за фундаментална промяна в европейските политики и Франс Тимерманс беше лицето на тази промяна. Резултатът от преговорите в Европейския съвет далеч не ни удовлетворява. На този етап за нас е важно да обърнем дебата от обикновени пазарлъци за постове към сериозен разговор за бъдещето на ЕС.

 

През изминалите няколко дни участвах в редица подготвителни и координационни срещи на нашата парламентарна група и #ПЕС, за да очертаем основните приоритети, които бихме искали да видим в програмата на новия председател на ЕК и от които зависи нашата подкрепа. На днешното изслушване поставих множество конкретни теми, по които очакваме конкретни ангажименти от Урсула фон дер Лайен.

 

В моето изказване на първо място поставих въпроса за #СоциалнияСтълб – издигането на социалните права наравно с фискалните правила, които в момента връзват ръцете на националните правителства в социалната сфера и публичните инвестиции.

 

Превръщането на Социалния стълб в задължителен план за действие би представлявал голямата промяна, за която хората ясно гласуваха на тези избори. Поисках също ясна позиция за лансирането на цялостен #МладежкиПлан, който да включва Младежката гаранция, Детската гаранция, културен чек и разширена програма „Еразъм“, с адекватен бюджет, защото за нас инвестицията в хората, особено младите, е най-добрата инвестиция.

 

Поставих въпроса и за върховенството на закона. Още преди началото на кампанията, като първи заместник-председател на Комисията, Тимерманс водеше борба за отстояването на върховенството на закона и беше „наказан“ за това от Унгария и Полша. Сега кандидатът на десните фон дер Лайен разчита на подкрепата на тези правителства и техните евродепутати в Парламента.

 

Очакваме гаранции, че върховенството на закона в ЕС и тя лично няма да станат заложник на тази сделка.

За съжаление, днес не чухме адекватен отговор на поставените въпроси, нито конкретен ангажимент към социалистите.

 

Сергей Станишев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4034 |08.07.2019 Омбудсманът представи Съветът за наблюдение на и за хора с увреждания . 1| 4460 |05.07.2019 БСП: Оценката на Сергей Станишев за Борисов е крайно неадекватна . 1| 4110 |04.07.2019 Сергей Станишев: Европа трябва да бъде променяна . 7| 4750 |03.07.2019 Станишев: За мен е голяма чест номинацията, но на първо място са интересите на Социалистическото семейство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads