Реклама / Ads
43| 6864 |30.04.2013 НОВИНИ

Сергей Станишев: Поддържаме проекта АЕЦ "Белене"

.
Сергей Станишев и председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода Източник: БСП
Разбира се, че поддържаме проекта АЕЦ „Белене". Това е един изключително важен за страната ни индустриален проект и макар че той трябва да се анализира наново и да се търси нов инвеститор, вярвам, че проектът е икономически обоснован. Точно това и личи от оценката на консултанта HSBC.
 

Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос след съвместен брифинг в София с председателя на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода.

Сергей Станишев бе категоричен, че няма двусмислие в думите на номинирания за бъдещ премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски. „За съжаление, много време беше пропиляно, анализът трябва да бъде актуализиран и след това на базата на волята на българските граждани, изявена на референдума, да се предприемат конкретни действия, по реализацията на проекта. Анализът обаче е наложителен, тъй като никой не знае в какво състояние ще намерим държавата след ГЕРБ", обясни лидерът на БСП.

Станишев припомни, че АЕЦ „Белене" е проект за 60 години напред.

В отговор на журналистически въпрос за намаляването на ползваната в страната електроенергия той отбеляза, че състоянието на държавата след управлението на ГЕРБ е незавидно. „Истинската причина е управлението на ГЕРБ и унищожаването на редица предприятия, заради което индустриалната консумация на ток намаля с 40%. Тотална катастрофа!", възмути се Сергей Станишев. Той попита дали българите искат да живеят в такава реалност? В икономика, която не работи, в която няма потребление, а хората не могат да си платят сметките за ток? „Това ли е модела, който искат българите", попита лидерът на БСП.

Сергей Станишев коментира и темата за паралелното преброяване в изборния ден. „Както разбирате никоя партия освен ГЕРБ не вярва в честността на изборите, готвени от това правителство. ЦИК, служебното правителство, полицията и областните управители са под контрола на една партия - ГЕРБ", категоричен е той. Станишев отбеляза, че точно това е причината да се търси и външен преброител за вота.

Българските граждани трябва да решат дали искат новият министър-председател да защитава интересите им навън или искат премиер, който подслушва своите министри и опозиционните лидери, заяви председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода.

Според Ханес Свобода европейските социалисти искат прозрачна и демократична България, която да заеме подобаващо място на масата в Европа, но не на масата за обяд или вечеря, а на масата за сериозни дебати и дискусии. „Ние, социалистите и демократите в Европа оказваме пълна подкрепа на България да стане част от Шенгенското пространство, за разлика от членовете на ЕНП, които се противопоставят на включването на страната ви”, отбеляза Ханес Свобода. Той каза, че българите трябва внимателно да преценят кое е най-доброто управление за България, като отчетат и  подкрепата, която българските партии получават от Европа.

Свобода изрази надежда за възстановяване на демократичното развитие на България след изборите. Според него в България трябва да се води активна борба с бедността както в България, така и в цяла Европа.

„Вместо от ЕНП да се оплакват от миграцията, породена от бедността, европейските партии трябва да обединят усилията си за справяне с проблема, за намаляване на безработицата, за повече доходи и за ликвидиране на бедността”, категоричен е Ханес Свобода.

Според Сергей Станишев точно това е и целта на инициативата на европейските социалисти за въвеждане на Европейската младежка гаранция, която е част от „рестартирането на Европа”. „Една година водим тази борба и вече постигнахме първия сериозен резултат - ангажимент на Европейския съвет за отделяне на 6 млрд. евро за програми за младежка заетост”, каза Сергей Станишев.

В отговор на журналистически въпрос за голямата подкрепа на европейските социалисти и демократи за кампанията на БСП, Станишев отбеляза: „Тази подкрепа не само задължава да спечелим изборите, не само да махнем ГЕРБ от власт, но и да гарантираме стабилно правителство с ясна програма и да започнем да променяме страната”.

Станишев бе категоричен, че ако българите искат статуквото да продължи да управлява - да гласуват за ГЕРБ, но ако искат промяна – БСП е единствената алтернатива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5185 |30.04.2013 Сергей Станишев: Европейците днес избират - Европа на солидарността или Европа на егоизма . 54| 6034 |29.04.2013 Станишев: ГЕРБ създаде политически и икономически монополи . 24| 5773 |28.04.2013 Виктор Понта: Пожелавам успех на Сергей и на Пламен за изборите . 51| 4849 |28.04.2013 Станишев: ГЕРБ пестяха от социални дейности, защото от тях не може да се краде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads