Реклама / Ads
26| 7125 |22.09.2008 НОВИНИ

Сергей Станишев: Радваме се на немислими доскоро демократични завоевания

.
Ние сме силни и горди хора. Удивително е колко сме преживяли за 100 години - колко мъки, нойни, страдания, изпитания. Това заяви по повод деня на Независимостта премиерът Сергей Станишев.
 
В навечерието на 100-годишнината от обявяването независимостта на България правителствената пресслужба разпространи обръщение на министър-председателя Сергей Станишев. Ето пълният му текст:

"За мен е огромна чест да се обърна към вас в навечерието на една от най-значимите дати в нашата история. Правя го, не просто защото е редно да се спази традицията.

Утре ще отбележим 100-годишнината от обявяването независимостта на българската държава. Наистина имаме какво да си кажем днес - открито, честно и със заслужена гордост!

През следващите седмици и месеци ние ще празнуваме и ще отдаваме почит на нашата история, величие, напредък. И на най-важното - на българския дух, благодарение на който сме постигнали толкова много като народ и държава.

Ние сме силни и горди хора

Удивително е колко много сме преживяли през тези 100 години - колко мъки, войни, страдания, изпитания. И сме оцелявали - още по-силни и още по-горди, още по-независими и още по-мъдри.

Защото посрещаме всяка битка и всяко изпитание единни като народ, горд със своята история и наследство. Днес българската нация, българската държава е по-свободна, суверенна и просперираща отвсякога. Радваме се на немислими доскоро демократични завоевания и постижения.

Като достойна, единна в амбициите и целите си независима европейска държава България е партньор с другите свободни нации. Гласът ни се чува ясно. С мнението и интересите ни се съобразяват.

Сега е времето да осмислим какво наистина означава нашата независимост за всеки един от нас, като български и европейски граждани. Защото това е поглед и към бъдещето ни.

nezavisimost.jpg

Единствено от нас, българите, зависи личното ни благополучие

и способността ни да вървим горди и независими напред, към новите си цели и мечти. Стигнахме далеч и постигнахме много, но това е само началото.

Скъпи сънародници, моят апел към вас е да участвате в празненствата. Отделете и време, за да поговорите с децата си.

Разкажете на младите защо се гордеем с това най-прекрасно място на света, наречено България. Разкажете им за героите, пожертвали живота си за този ден и за нас. Говорете им за миналото, но и за бъдещето. И кажете на децата си да разкажат след време на своите деца какво значи независимостта.

Никой и нищо не може да скъса кръвната връзка в една 13-вековна нация, когато спомените, надеждите и мечтите са общи. Бъдещето на България зависи от младите, от нашите деца, от техните спомени.

Заедно с гордостта от миналото и вярата в бъдещето, нека празнуваме това, което ни обединява като българи. Нека си спомняме тази 100-годишнина - това наистина е ден, който се случва един път за цял човешки живот. Това наистина е ден, в който най-важна е ценността, наречена единна, горда и свободна България! Честит стогодишен юбилей! Да живее България!"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5118 |02.09.2008 Сергей Станишев вижда в ГЕРБ, Костов и Атака антибългарски триумвират . 11| 4862 |24.08.2008 Б. Борисов: Искам предсрочни избори; С. Станишев: Ако не са предсрочни, няма да ги спечели . 21| 5270 |11.08.2008 С. Станишев: Борисов има да дава отговори, преди да се реди за власт . 21| 5002 |01.08.2008 Сергей Станишев се загрижи и за самочувствието на пенсионерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads