Реклама / Ads
10| 5033 |14.06.2008 НОВИНИ

Сергей Станишев в САЩ: училищно тържество, лекция и среща с Буш

.
Премиерът Сергей Станишев отпътува на тридневна официална визита в Съединените щати. За 18 юни е предвидена срещата му с президента на САЩ Джордж Буш в Белия дом. До тогава той ще има други срещи и лекции.
 
Програмата на премиера Сергей Станишев ще започне на 15 юни, неделя, с участие в тържественото приключване на учебната година в българското училище „Христо Ботев" към Генералното консулство на България в Ню Йорк. Тук премиерът ще се срещне и с българската общност. На 16 юни, понеделник, премиерът ще открие в Ню Йорк инвестиционен форум в Харвард клуб. Външният министър Ивайло Калфин ще запознае гостите на форума с икономическите перспективи пред България и страните от региона.

Според наблюдатели посещението няма да е на това ниво, на което се опитват да го представят от пресслужбата на МС. Твърде протоколни са повечто срещи с американската страна. Освен това упорито се избягва темата дали Станишев е в САЩ по покана на президента Буш или е на посещение, организирано от българската страна. Разликата, според дипломати, била доста голяма.

На 17 юни в Международния център „Удроу Уилсън" във Вашингтон министър-председателят ще изнесе лекция, посветена на положението на Балканите и Черноморския регион. Тези лекции са регулярни, гостуват настоящи и бивши премиери и министри от цял свят. Те са, както се казва, елемент от полтическата биография, но нищо повече.

Същия ден премиерът ще разговаря със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф, секретаря по отбраната Робърт Гейтс и със заместник-секретаря по търговията Джон Съливан. В присъствието на премиера външният министър Ивайло Калфин и Майкъл Чертоф ще подпишат Междинно споразумение по въпросите на Програмата за безвизови пътувания. По-късно министър-председателят ще се срещне на работен обяд с членове на Борда на директорите на Атлантическия съвет на САЩ и ще положи венец пред Паметника на незнайния воин в Арлингтън.

По-важна е срещата на Сергей Станишев с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, уредена от еврейски лобисти. След това премиерът ще разгледа забележителности на старата американска столица Филаделфия - чисто укскурзионна част в пътуването.

В последния ден на визитата си премиерът ще разговаря с президента на САЩ Джордж Буш. За разговорите ще се съди по това дали ще се водят в Овалния кабинет или другаде. „Другаде" е елемент на формалност.

Протоколните срещи ще продължат с членовете на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, както и с конгресмен Джо Уилсън - съпредседател на групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ. Преди да отпътува от Вашингтон Сергей Станишев ще разговаря и с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

В делегациата със Станишев е и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.  

В американските медии почти липсват информации за посещението на българския премиер. В сайта та Белия дом има прессъобщение от средата на май, в което се казва че президентът ще приеме на 18 юни Сергей Станишев.

След посещението си в САЩ премиерът Сергей Станишев ще отпътува за Брюксел, където ще се включи в работата на заключителния за Словенското председателство на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7634 |13.06.2008 Станишев уволни зам.-министър, близък на Шулева . 8| 4816 |12.06.2008 Депутати: Първанов ревнува - американците предпочитали Станишев . 22| 4909 |12.06.2008 Първанов нагази Станишев . 9| 4461 |11.06.2008 Камов разкрил на Станишев кой е Томов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads