Реклама / Ads
77| 5182 |21.11.2013 НОВИНИ

Сергей Станишев: Спекулира се, че записът по случая „Мишо Бирата” е манипулиран

.
Източник: Булфото
Новата анкетна комисия, отнасяща се до случая „Мишо Бирата” по същество трябва да каже истината за механизма на управлението през предишните 4 години. Това заяви Сергей Станишев от парламентарната трибуна по време на дебатите по създаване на Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.
 

 

„Имаше две реалности. Едната реалност бе широко рекламирана от българските медии. Днес ярко критичните журналисти преди играеха ролята на микрофони за изказванията на министър-председателя и неговото обкръжение.  Другата - беше реалността на истинските механизми на управление на партия ГЕРБ, Борисов и МС”, допълни той. Според него това е била същността на управлението на ГЕРБ – задкулисието. По неговите думи последните месеци, въпреки яростната съпротива на бившите управляващи все повече истини и факти за същността на това задкулисие, което толкова възмущава българските граждани, излизат наяве.

 

„Излезе наяве тефтерчето на Златанов. Начинът, по който функционира Комисията за конфликт на интереси. Целевото отстрелване на едни и създаване на политически чадър над други. Излезе наяве начинът, по който е използван „Авиоотряд 28” – за лични прищевки на бившия министър-председател”, заяви Станишев и добави: Който слушкаше - имаше покровителство, който имаше различна позиция - трябваше да бъде смачкан.

 

Според него разговорът между бившия премиер и бившия ръководител на митниците е един от случаите, огромна част от които не са и няма да станат известни на българската общественост, именно заради този манталитет и модел на управление, който е властвал над цяла България. „Този модел, начин на управление и начин на мислене, поставяше една личност над закона и над институциите. Парламентът нямаше никакво значение, в това число и мнението и волята на бившите депутати от ГЕРБ тогава, които бяха принуждавани за 24 часа да сменят свои позиции и прегласуват неща против своята воля. Множество хора и от бившите управляващи, и от бизнеса, и медиите се държаха в страх и подчинение”, поясни Станишев. Както става ясно и от този прословут запис, който е имал кураж да заяви различна позиция, е трябвало да бъде смачкан.

 

„Искам да припомня колко човешки съдби бяха прекършени, в резултат на този модел на управление. Как унищожаваха цели бизнеси. Как се отнемаха бизнеси в неизвестна посока и никой не знае новите истински собственици. Как лекари бяха набеждавани за убийци, защото Лекарският съюз и съсловие се оказаха опасни, тъй като бяха добре организирани и не одобряваха начина на управление в здравеопазването”, заяви Станишев.

 

По думите му смисълът на комисията е да проучи обстоятелствата не само около записа, а и около манталитета и модела на управление. „Аз подкрепям, че е редно комисията да не се занимава с обстоятелствата около смъртта на един човек. Въпросът е за механизма на управление, когато един човек стоеше над закона. Той казваше – ще управлявам 35 години, както искам и ще си правя това, което поскам” категоричен бе той. Според него това, което е станало ясно и през пролетта на тази година от разговор между бившия премиер и градския прокурор на София, е как се е управлявала съдебната система и още по-потресаващо - за начина на кадруването в съдебната система, за търговията с влияние, за възпрепятстването на правосъдие, които са тежки престъпления по смисъла на Наказателния кодекс.

 

„Има едно много важно изявление на председателя на Върховния касационен съд, в което се казва, че е хубаво, че вече има нормален диалог между изпълнителна и съдебна власт, а не, за да отиде на заседание на ВСС един бивш вицепремиер заявявал, че трябва да има арестуван съдия. На основата на какво – на закон или на целесъобразност?”, попита председателят на Коалиция за България.

 

Според него целесъобразността, в интерес на една върхушка на управлението, е доминирала и е газила закона и правилата в нашата държава и докато няма възстановяване на нормална демократична политическа система, на институции, които работят в диалог и баланс между различните институции и гледни точки, няма действително спазване на правилата от всички, държавата ни няма да се оправи.

 

„Аз очаквам Комисията да изясни фактите, защото много се спекулира, че записът е бил манипулиран. Но същността на експертизата на БАН и на френска независима експертиза, говори, че манипулация означава единствено презапис на един друг запис. Нека изяснят дали е така или не. Важното е какви са мотивите за това действие, което най-вероятно е факт и да се каже истината именно за този модел на управление, и да бъде отхвърлен политически от НС като предупреждение за всеки управляващ, за да имаме една държава, в която хората имат повече доверие, отколкото днес”, заключи Станишев.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 5228 |21.11.2013 Сергей Станишев: КСНС отправи важни послания към гражданите . 40| 4816 |19.11.2013 Станишев: Протестът на КНСБ се обезсмисля . 181| 6562 |13.11.2013 Станишев: Има опит за метеж! Недопустимо е! . 20| 6703 |02.11.2013 Сергей Игнатов давал заплати на умрели преподаватели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads