Реклама / Ads
21| 5006 |01.08.2008 НОВИНИ

Сергей Станишев се загрижи и за самочувствието на пенсионерите

.
Премиерът Сергей Станишев се обяви за активна политика на държавата и общините за осигуряване на възможност за пътувания и почивки на възрастните хора. Това стана на пленум на Висшия съвет на БСП.
 

"Проблемът не е само размерът на пенсиите, но и самочувствието на възрастните хора в България. Затова даваме възможност за програми за преквалификация, както и гледането на внуци срещу заплащане", посочи министър-председателят. Според него е нужно да се работи за повишаване самочувствието на възрастните хора. Станишев призна, че му е обидно, макар и не в активния сезон, западноевропейски пенсионери да идват по нашите курорти, а българите от третата възраст да не могат да си го позволят. Той призова за по-активна социална политика в тази посока. Според него общините също трябва имат сериозен ангажимент спрямо пенсионерите, като се помисли и за възможностите за пътуване и почивка на възрастните хора, както и да създават условия за общуване в пенсионерски клубове.

Премиерът Станишев припомни, че политиката за възрастните хора е сред приоритетите на правителството. „Ще продължим тази политика и през следващата година не защото е предизборна", каза Станишев. „За разлика от пенсионерите при активната част от българите процесът на увеличение на доходите върви в резултат на финансова стабилност и икономически растеж", изтъкна той и подчерта, че всяка една стъпка, колкото и незначителна да е тя при пенсионерите, струва изключително много пари на държавата. „Все пак става дума за 2,3 млн. пенсионери. Акумулираният ефект от всяко увеличение от 10% има много сериозно отражение върху бюджета, но независимо от това кабинетът прави всичко необходимо, за да може увеличаването на пенсиите да бъде изпреварващо спрямо повишаването на доходите на служителите от публичния сектор, за да се издължим като общество на тези хора", категоричен бе министър-председателят. Според него това е компенсация за отношението към тях през 90-те години, когато са се възприемали като излишна тежест. Висшият съвет на БСП препоръча да се създаде малка потребителска кошница за движението на цените на стоките, които употребяват възрастните хора и наблюдение на влиянието на инфлацията върху тях.

„От началото на мандата на тройната коалиция пенсиите непрекъснато се увеличават", отбеляза пред участниците в заседанието на ВС на БСП проф. Владимир Топенчаров. Той посочи, че през 2001 г. средната пенсия е била 92 лв., през 2005 г. - 125 лв., а през 2007 г. - 171 лв.

Правителството да подготвя всяка година програма за отбелязване на датата 1 октомври - официалният ден на възрастните хора, предвижда одобрената от пленума политика за работата на партията с представителите на третата възраст.

Премиерът и лидер на социалистическата партия Сергей Станишев получи първата електронна членска карта на БСП.

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5795 |28.07.2008 Братът на Станишев ще вдига ВИП център върху вила на принц Кирил и имот на ВВС . 19| 5204 |25.07.2008 К. Паскалев: Сценарий на Първанов сваля Станишев . 30| 4753 |19.07.2008 SMS изправя Станишев срещу Първанов . 12| 4802 |16.07.2008 Сергей Станишев: Президентът показа коректност и прозрачна кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads