Реклама / Ads
4| 4218 |22.02.2019 НОВИНИ

Сергей Цветарски: Миграцията е големият демографски проблем

.
Сергей Цветарски
Миграцията е големият демографски проблем на България. Вероятно вече българите сме под 7 милиона души
 

Преброяването на населението цели да покаже не само колко сме, но и какви сме, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски. Той коментира насроченото за 2021 г. преброяване на населението пред БНТ и допусна, че българите вече са под 7 милиона души.

 

"Не бих се фокусирал единствено върху ромския етнос. Въпросът е да видим какво става с цялото общество. Каква е неговата раждаемост, каква е миграцията, какви са структурите по образование, квалификации и професии", посочи Цветарски.

 

Според него, ако броят на населението беше голям проблем, държави като Малта и Люксембург биха били сериозно засегнати. Той добави, че проблемите пред България няма да са толкова заради раждаемостта, а заради промените в образователните и възрастовите структури, причинени от миграцията. Застаряването е европейска тенденция, каза председателят на Националната статистика.

 

По думите му, намаляването на населението не е толкова голям проблем, колкото е промяната на структурите в обществото.

"Хората над 50-годишна възсраст са в трудоспособна възраст. Проблематично е когато възрастното население над 65 години увеличаваа своят темп", каза още той.

 

"Последният път имаше проблем с формирането на семейства. Има хора, които не искат да отговарят на изследванията ни, въпреки санкциите", разкри шефът на НСИ.

 

Преброителите след две години ще бъдат два пъти по-малко от предния път, а парите, които ще се отделят, са 1,5 пъти повече: от 27 млн. на 38 млн. Има възможност преброяването да е по-евтино, ако повече хора се регистрират електронно. Очаква се до 65-70% от хората да се преброят електронно, обясни Сергей Цветарски.

 

Той разясни, че отделените средства няма да са само за преброители, а и за модернизация на процеса на преброяването.

 

"В преброяването през 2021 г. няма да има "трети пол"", завърши Сергей Цветарски. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3961 |18.02.2019 ”Сънди таймс”: Здравето на Сергей Скрипал се е влошило . 0| 4151 |11.02.2019 Калоян Паргов: Сергей Антонов показа как трябва да пазим името на България неопетнено . 2| 4305 |11.02.2019 БСП иска да се открие паметна плоча на Сергей Антонов в София . 9| 4367 |10.02.2019 Калоян Паргов с доклад за поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads