Реклама / Ads
20| 5425 |07.12.2012 НОВИНИ

Сериалът "Марковска" на път да се повтори при Гугушева

.
Галя Гугушева
След проваления избор на Венета Марковска за съдия в КС "филмът" е на път да се повтори и при номинираната от СДС и подкрепена от ГЕРБ Галя Гугушева, която в момента е зам.-началник на апелативната спецпрокуратура.
 

В правната комисия в парламента, където Гугушева трябва да бъде изслушана следващата сряда, е постъпил сигнал за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й. Писмото е подписано от пловдивския адвокат и преподавател в СУ и УНСС Петър Ванев. То е придружено с дебела папка с документи, пише в. "Сега". 

Шефът на правната комисия Искра Фидосова обяснил пред "Сега", че депутатите са изпратили писма до Висшия съдебен съвет и инспектората му, с които настояват сигналът да бъде проверен. Фидосова бе категорична, че няма да се разчита само на обясненията на кандидатката. В сигнала се посочва, че има "основателни съмнения за връзки на последната (Гугушева) с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема". Според Ванев един от синовете й - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони във фирми и финансови структури. 

Акцент в сигнала е компанията "Лигъл партнърс" ЕООД, която прокурорката нарече "семейна инвестиционна фирма", тъй като е собственост на майка й Тотка Ахчийска. В началото тя е неин собственик с капитал 5000 лв. Година след създаването й дяловете са продадени на "Еспланаде Венчърс ЛЛС", регистрирана в Олбъни, САЩ. Собственици са две дружества, регистрирани на Сейшелските острови. Пълномощник на "Еспланаде Венчърс" е Стефан Гугушев, упълномощен от кипърски нотариус, а за реални собственици са посочени Ники Стилиану и Хермиони Хенкин от Кипър. Според Ванев Гугушев увеличава капитала на "Лигъл Партнърс" от 5000 на 1.9 млн. лв. В сигнала се посочва, че веднага след това фирмата придобива значителен брой имоти в София, Банкя и Разлог. Сред тях са жилища и парцел в центъра на столицата - на улиците "Шейново", "Аксаков" и "Раковски". През юли 2011 г. Ахчийска отново става собственик на фирмата - вече с капитал 1.99 млн. лв.

На адреса на един от апартаментите, които Гугушева е посочила в данъчната си декларация, е регистрирано "Викториан Пропъртис" ЕООД, представлявано отново от майка й. "До 06.12.2007 г. дружеството притежава 40% от капитала на "Катарино Партнършипс" АД, имащо участие в хотелски комплекс "Катарино". На същия адрес е регистрирана и фирма "Рентхаус", собственост на Стефан Гугушев, която притежава значителни имоти в Пловдив, пише още в сигнала. 

Комплексът "Катарино", който се намира на 10 км от Банско, беше завършен през 2005 г., като първоначалното финансиране беше осигурено от СИБанк, в която по това време Цветелина Бориславова притежава дял и е председател на Надзорния съвет. Курортът стана особено популярен при тройната коалиция, когато често беше използван за провеждане на семинари от държавните учреждения. В края на 2011 г. Светослав Божилов и Бориславова купуват вилното селище в комплекса от "Балканстрой" АД. 

Преди няколко дни в интервю за "Фокус" Гугушева обясни, че притежава два апартамента в София и два в Казанлък. "Нито аз, нито семейството ми има интереси в бизнеса с имоти", каза тя. Според адвокат Ванев тази година Гугушева е получила като дарение от майка си 7 имота в Старозагорско. Освен това е купила друг, като по-късно й е дарена и още една част към него. Купила е и парцел с административна сграда.

Ванев посочва, че Стефан Гугушев има участие в 8 фирми. Според него той е придобил дяловете си на 27-28 години, скоро след като е завършил висшето си образование, без да е имал трудов стаж и собствени средства. Той твърди, че всичките му фирми са регистрирани през 2006/07 г., малко след като Гугушева е назначена в Софийската окръжна прокуратура и се мести от Казанлък в столицата. Според сигнала не е ясно какъв е произходът на средствата на "Лигъл партнърс", нито откъде идват 1.9 млн. лв. за увеличение капитала му. Ванев твърди, че лично Гугушев е превел тези средства по сметките на фирмата през 2009 и 2010 г. 

За имотите на прокурорката се заговори, след като стана ясно, че в началото на миналата година е получила дарение от 95 000 евро от сина си. През 2008 г. тя и съпругът й са получили като дарение и апартамент на ул. "Гео Милев" в София. На адреса на дарения апартамент е регистрирано "Лигъл партнърс" ЕООД, от което Гугушева взела заем от 105 000 евро през 2009 г. "Изтегленият заем от семейната инвестиционна компания бе оформен с план за погасяване - главница и лихва, която ежемесечно внасях по банков път до месец март 2011 г., когато синът ми като физическо лице ми дари 95 000 евро, с която сума и този заем беше погасен", обясни пред медиите Гугушева. Адвокат Ванев настоява правната комисия да провери връзката на Гугушева с "Лигъл партнърс". Освен това в сигнала се иска проверка на средствата, с които е увеличен капиталът на фирмата, както и какви са връзките на Гугушева с "Викториан Пропъртис" ЕООД, връзката с Тотка Ахчийска и произходът на средствата, с които тя е придобила "Лигъл партнърс".

Самият Ванев не бе открит за коментар. Според информация на Софийската адвокатска колегия той е наказван два пъти за дисциплинарни нарушения. Гугушева също не отговаряше на мобилните си телефони, но мъжки глас, представил се за неин сътрудник, обясни, че тя не може да се обади в момента. "Там, където трябва, ще се дадат писмени обяснения", заяви той. Етичната комисия към ВСС ще провери данните, заявил пред "Сега" председателят й Ясен Тодоров. Това ще се случи на следващото заседание в понеделник. Проверката на ВСС обаче няма да приключи до избора, насрочен за 19 декември. Според Тодоров обаче това не я обезсмисля, пише в. "Сега".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 94| 11614 |16.11.2012 Скандалът "Марковска"– гаф, прецедент или повод за извинение? . 14| 5594 |15.11.2012 ЕК остана без думи по казуса "Марковска" . 9| 10555 |09.06.2012 П. Манджуков: Случаят "Лозенец" може да се повтори . 29| 4941 |24.06.2009 Тройната коалиция би могла да повтори мандата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads