Реклама / Ads
9| 5461 |23.02.2011 НОВИНИ

Сериозна заплаха са спящите ислямистки клетки в западните общества

.
Калин Георгиев Източник: Булфото
Рисковете в глобален план се увеличават и заради икономическата криза, а в световен - най-голямата заплаха са радикалните ислямистки организации, анализира Людмил Ангелов - зам.-директор на Националната разузнавателна служба. Като сериозна заплаха той определи създаването на спящи ислямистки клетки в западните общества.
 

Като през следващите години тази тактика на радикалните организации ще се задълбочи и може да засегне България.
В Западните Балкани все още определени радикални националистически формации създават рискове за целия регион. Събитията в Африка могат да доведат до голяма емиграционна вълна към Европа, което също ще се превърне в основен проблем, коментира той. Това стана ясно по време на пресконференция за обществената сигурност. На нея присъстваха още главният секретар на МВР Калин Георгиев и секретарят на съвета по сигурността към правителството Румен Миланов.

Според Миланов е необходимо да се промени отношението на полицаите към хората. Гражданите са техните клиенти и те трябва да ги обслужват, посочи той. Миланов очерта философията на БОРКОР, която е да се работи в екип и координация между различните ведомства по конкретни цели.

Предстои да бъде изготвен график по райони за срещи между ръководството на МВР и областните директори във връзка с координацията между МВР, ДАНС и прокуратурата. Ще се обсъждат и оперативни проблеми, а графикът ще бъде готов до дни. Това съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той отказа да коментира скандалите, свързани с изтичането на СРС-та, но уточни, че има свое становище по въпроса, което е предоставил писмено на министър Цветан Цветанов. Всички служители, които имат отношение на СРС-тата, са подложени на полиграф, проверката още тече и няма да коментирам, категоричен беше той. Георгиев беше лаконичен и за работата на полицията относно взрива пред в. „Галерия". Има образувано досъдебно производство, работим по различни версии, каза той.

По време на конференцията Калин Георгиев очерта няколко проблема пред обществения ред и сигурността. Много фактори влияят върху средата за сигурност и засягат пряко обществения ред. Финансовата криза се отрази на икономическите възможности на населението да оцелява. Демографският срив също повлия, както и миграцията от селата към градовете, каза той. Според него, всички тези фактори са се отразили на ръста на посегателствата върху собствеността. Увеличава се агресията сред децата, има спад на възрастта при тежките престъпления и расте броят на жените с криминални прояви, добави той. Калин Георгиев посочи като друга причина обстоятелството, че България е на трасето между Азия и Европа, което се свързва с канали за наркотрафик, контрабанда на културни ценности, оръжие, фалшиви документи, трафик на хора. Той очерта като все по-нарастващ проблем и изработването на бели пластики и скениращи устройства. Според него обаче не трябва борбата да бъде насочена единствено срещу организираната престъпност, защото битовата също е много голям проблем. Трябва да сме единни в борбата срещу престъпността, настоя Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8689 |13.02.2011 Заплаха срещу Поли Културиста в ареста . 13| 7035 |30.11.2010 Тафров: Скандалът "WikiLeaks" не е заплаха за нашата дипломация . 8| 5463 |07.10.2010 Главният мюфтия покровител на ислямистки лидер . 4| 5589 |06.10.2010 Караджова: Замърсяването в Унгария не е заплаха за нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads