Реклама / Ads
6| 5270 |25.01.2020 НОВИНИ

Северна Македония иска помощ от България за скандала с боклука

.
Министърът на околната среда на Северна Македония Насер Нуредини ще се обърне към българските власти за изясняване на скандала с вноса на отпадъци от чужбина в страната.
 

Окръжната прокуратура в Бургас започна разследване за контейнерите с отпадъци, които бяха заловени на българските пристанища. По нейни данни те са били предназначени за фирма в Плевен. Според управителя на компанията „Блацион“ Горан Ангелов те са били за ТЕЦ „Бобов дол", информира Дарик

 

Българското дружество „Блацион“, в което участие имат двама македонски граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов, е внасяло отпадъци от Италия, които бяха открити на пристанищата във Варна и Бургас. Самият Ангелов доскоро беше директор на най-голямото депо в Скопие. След избухването на този скандал той беше уволнен.

 

„Ще поискаме сътрудничество и съдействие от българските власти. Ако има и най-малкото съмнение, за което е необходимо разследване, ние ще сътрудничим с тях, за да бъдем сигурни, че подобно нещо няма да се случи в нашата страна и за да установим кой е отговорен за това“, заяви Нуредини пред МИА.

 

Той подчерта, че митническите власти са длъжни да знаят какво се внася в страната. „Съществуват правила, според които граничният контрол трябва да бъде много строг. Ние ще ги подкрепим по всякакъв начин и като институция ще направим всичко, което е необходимо“, добави министър Нуредини.

 

Министърът съобщи, че единственият опасен отпадък е битовият. Той подчерта, че се внасят отпадъци за рециклиране и повторна употреба. „Единственият опасен отпадък, който имаме в нашата страна, е битовият. Не е разрешено да се внася какъвто и да било боклук за депониране или складиране. Единственият внос на отпадъци е за такива, които се рециклират или ползват повторно. Ако има съмнение за каквито и да е други дейности от такъв тип, ще започнем разследване“, каза още министърът на околната среда.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5510 |24.01.2020 Георги Марков сряза БСП за вота: Искате пир по време на чума . 5| 3987 |23.01.2020 САЩ плаши наследника на Солеймани: Искаш ли неговата съдба? . 2| 4640 |23.01.2020 Кадиев: Опозицията да иска оставката на финансовия министър . 5| 4599 |23.01.2020 Първан Симеонов: Има абстрактно искане за промяна на управлението след кризата в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads