Реклама / Ads
1| 5185 |21.05.2020 НОВИНИ

Сезират Лаура Кьовеши за замърсяването на Варненското езеро

.
Лаура Кьовеши Източник: БГНЕС
Сигнал до до главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши за замърсяването на Варненското езеро пускат от Демократична България, съобщи общинската съветничка Стела Николова.
 

Няколко видеоклипа, които показват голямо количество умряла риба, изхвърлена на брега на Варненското езеро, бяха споделени стотици пъти през последните дни в социалните мрежи, пише Свободна Европа.


На сайта на Басейнова дирекция „Черноморски район“ във вторник се появи лаконично прессъобщение, в което се посочва, че при проверка на мястото „са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба“ и че първите данни от взетите водни проби сочат за по-ниско съдържание на кислород във водата само в един район.


В съобщението на Басейнова дирекция се посочва също, че заедно с регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) са проверили и друг сигнал – „за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро“. Взети са проби. При проверката „не е установено водите да имат специфична миризма“ и да са мътни. В съобщението не се посочва между тези две проверки да има връзка и от текста може да се заключи, че проблемът не е особено значим.


Реалността обаче е по-различна. Един от споделяните в социалните мрежи видеоклипове е този на общинския съветник от „Демократична България“ във Варна Стела Николова. Тя е отишла на мястото, където има изхвърлени на брега риби, във вторник. Пред Свободна Европа тя разказа, че е озадачена, че при проверката са открити „единични бройки“ умряла риба, защото самата тя е видяла „тонове изхвърлена риба“.


Изливането на фекални води във Варненското езеро пък продължава от месеци и вероятно именно то е причината за измирането на рибата във водоема. Община Варна посочва, че е била информирана за аварията, при която 8,34 хил. куб.м фекални води всеки ден се изливат във Варненското езеро още през август 2019 г. Жителите на града обаче доскоро бяха в пълно неведение за този проблем.


Кметът на Варна Иван Портних каза на пресконеренция, че между замърсяването на водата и измирането на рибата връзка няма. "Това, което ще настояваме категорично, е, че в момента констатирането на рибата, която е умряла, е в район далеч от въпросната тръба. Почти е ясно, че не е от тръбата, а има някаква друга причина", каза Портних.


Сателитни снимки обаче показаха, че замърсяването е на голяма площ, а експерти смятат, че то е причина за увеличаването на фитопланктона, което води до измиране на риба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9091 |10.05.2020 Прокурорите под шапката на Кьовеши, ще са независими от Гешев . 6| 6937 |05.05.2020 Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург . 6| 7355 |24.02.2020 БОЕЦ сезира ЕК и Лаура Кьовеши за „Къщата в Барселона“ . 11| 6976 |06.02.2020 Кьовеши се оплака в ЕП, че някои европейски държави спъват работата й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads