Реклама / Ads
41| 5718 |18.10.2012 НОВИНИ

Сезират ОЛАФ за злоупотреби на И. Прокопиев

.
Иво Прокопиев
След серия сигнали за нарушения от страна на фирма „Каолин“ на олигарха Иво Прокопиев при добива на варовик в района на Меричлери зелените обявиха, че пращат писмо до еврокомисаря по околната среда и здравеопазването.
 

Освен това те ще искат среща и с представители на ОЛАФ, защото имат съмнения, че Прокопиев е злоупотребил и с европари, информира Би Нюз.

„Говорихме и с депутата Яне Янев и ще пратим сигнал и до парламентарната комисия за борба с корупцията за цялата дейност на фирма „Каолин“, обяви лидерът на политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев. Зелените за пореден път скочиха и срещу екоминистъра Нона Караджова, като я обвиниха в конфликт на интереси и поискаха оставката й. Преди време обаче тя категорично отрече поредната атака на еколозите да обслужва и да работи в полза на каквито и да било фирми.

Този път обаче те я обвиниха и в злаупотреба с власт и заплашват да блокират подбалканския път, ако не бъде отнето разрешението за изграждане на нов цех за черни метали на германската компания „Ауробис“ в Пирдоп. Причината за това е, че не се предвижда да бъде направена оценка за въздействието върху околната среда, а проучванията показват, че в района има много тежки метали.

 

От 13 предприятия, които има компанията в Европа, само в България се произвежда сярна киселина, коментира Георгиев, според когато това е една от основните причини да има масово случаи на болни от рак в Средногорието. 60 на сто от децата са с астма. При изследване на 31 бременни жени се оказва, че те са пренаситени с тежки метали като арсен, олово и кармий, добави той.


Зелените имат сериозни опасения, че се готви екологична бомба и в Крумовград. Там "Дънди прешъс металс" има разрешение за добив на злато. Проблемът е, че това ще става чрез взривове два пъти седмично, а находището „Ада тепе” е до водоизточниците на града, на 1, 5 км. от болницата и едва на 300 метра от няколко махали, алармираха еколозите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6046 |12.10.2012 Костов зове: Не на СРС-та за политически злоупотреби . 6| 6228 |09.10.2012 Кметовете на Созопол и Несебър - на съд за злоупотреби с обществени поръчки . 31| 5769 |27.09.2012 ОЛАФ бесни за оправдаването на Марио Николов . 14| 5302 |15.09.2012 ОЛАФ ни отказа за АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads