Реклама / Ads
0| 5302 |25.05.2011 НОВИНИ

СГС отложи делото „Соло”

.
За 1 юни е отложено делото за двойното убийство пред дискотека "Соло”, постанови СГС. Единият от експертите към Научноизследователския институт по криминалистика и криминология - НИКК е в болнични до 30 май, стана ясно в съдебната зала. Това е и причината днес да не бъде прочетена и евентуално приета повторната комплексна експертиза, която съдът назначи.
 

Иначе експертизата вече е готова и внесена в съда. Тя е изготвена от доц. Мария Грозева, Светослав Иванов и двама експерти от НИКК.

Съдебният състав наложи глоба на единия от адвокатите по делото за проявено неуважение към състава. През април при възраженията си относно назначаването на повторната експертиза адвокат Серафимов, който представлява семейството на едно от убитите момчета, е използвал изрази като "корупционни практики". Съдът прие това за неуважение и затова му наложи глоба от 700 лв.

"Този състав на съда се опитва индиректно, чрез такива способи по някакъв начин да ограничи възможното изказване на свободната воля на защитата", каза адвокат Серафимов. Той обясни, че това по някакъв начин може да се е способ за лишаване от правото на защита дори и на поверениците му. "Аз не съм казал, че конкретно този състав е корумпиран. Зададох риторично въпроса възможно ли е това, което прави този състав - дали това не е корупционна практика?", уточни защитникът.

Адвокатът обясни още, че са се противопоставили на назначаването на тази експертиза, защото по думите му в 95% се преповтарят въпросите, които вече са разисквани в тази в предишни експертизи. Той обясни, че постоянната практика на Върховния съд е изцяло в негова подкрепа. "Съдийката не цитира кое не е така, а неуважение към съда е нещо съвсем различно, а не това да изкажеш свободно мнение", категоричен е адвокат Серафимов.

Той не скри опасенията и вътрешното си усещане, че подсъдимият може да получи оправдателна присъда. Двамата почернени родители коментираха, че изказванията на защитника им са гледани „на парче" от съда и репликите за корупционните практики са извадени от контекста на цялостния смисъл.

Семейството на убития Кирил Въжаров, каза че усеща взета от съда страна. „Въпросът беше риторичен, той беше поставен на фона на всичко това, което се развива в нашата съдебна система и защо да мислим, че нашият процес ще бъде изключение от общия фон - нямаме причина да мислим, още повече че поведението на съда ни кара да си мислим точно тези неща", каза майката на убития Кирил.

Тя припомни, че при назначаването на експертизата са поискали отвод на доц. Мария Грозева като вещо лице, но той не беше уважен. Людмила Въжарова обаче беше категорична, че няма да искат отвод на съда, за да не започне да се гледа делото отначало и за да се избегне протакане на процеса. По думите й, семействата на убитите Васил и Кирил няма как да са убедени, че и другият съдебен състав при евентуален отвод няма да бъде пристрастен.

Семейството на убития пред „Соло" Кирил Въжаров също изрази сериозното си притеснение, че подсъдимият Илиян Тодоров може да бъде оправдан. Бащата на Кирил припомни, че не е намерен ножа от убийството и допълни, че нито един от свидетелите не е казал, че е видял как Илиян ръга трите момчета.

Людмила Въжарова подчерта, че има конкретни факти, че в нощта на убийството само подсъдимият е носил нож, по-късно се е укривал от органите на МВР и едва след обявяването му за национално издирване е отишъл в полицията с изрусена коса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5713 |18.05.2011 ВАС отложи делото срещу Кушлев . 1| 5720 |17.05.2011 Съдии бламират делото "Лечков", пращат го в Ямбол . 4| 5784 |16.05.2011 Извадиха скрита ДНК-експертиза по делото „Белнейски” . 3| 5741 |16.05.2011 Технически гаф стопира делото "Николов-Стойков"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads