Реклама / Ads
3| 5659 |25.01.2019 НОВИНИ

СГС засега осуети опита на две фирми да отмъкнат 12 млн. лв. от КТБ

.
Софийски градски съд Източник: БГНЕС
Софийски градски съд отложи делото за частичната сметка за разпределение на парите от КТБ за 10-ти май. Преди това отхвърли жалбите на „Ардастрой“ и „Аполо Инженеринг“, които опитват да се подредят като първи кредитори. Ако не обжалват до 7 дни, опитът им да отмъкнат 12 милиона лева ще бъде осуетен напълно.
 

Съдът поиска „Ардастрой“ и „Аполо Инженеринг“ да представят оригиналите на документите, за които НПО „Ние, гражданите“ и бивши администратори в КТБ твърдят, че са фалшифицирани с помощта на Кристи Маринова и Ангел Донов – синдици на фалиралата банка. В съдебната зала днес не се появи никой от „Аполо Инженеринг“ и съдът реши да не уважи опита да бъдат отмъкнати 12 милиона от КТБ, като отхвърли жалбите им срещу решение на Фонда за гарантиране на влоговете.

 

Днес в Софийски градски съд трябваше да се проведе дългоочакваното заседание по гражданското дело № 5835 от 2017 г. От това дело зависи кога ще започне удовлетворяването на чакащите кредитори на КТБ да получат парите си. Заради отсъствието на една от страните делото бе отложено. Чак през пролетта ще стане ясно как ще продължи делото. Следващото заседание бе насрочено за 10 май 2019 г..

 

Фрог следи отдавна заплетания случай с преместването на двете фирми, свързани по различен начин с депутата от ДПС Делян Пеевски. Едната е строителната фирма от Кърджали „Ардастрой“, а другата е „Аполо Инженеринг“ - собственост на иракчанина с български паспорт и оръжеен търговец Муханнед Ал-Нуаими, който си купи от Пеевски  за 25 млн. евро сградата на Полиграфията.

 

Двете фирми изненадващо се появиха като първи по ред обезпечени кредитори на КТБ изпреварващи Фонда за гарантиране на влоговете, редица държавни дружества и други кредитори. СГС поиска от тях да представят днес в съдебната зала оригиналите на документите, въз основа на които твърдят, че имат право да получат над 12 милиона лева от затворената банка.

 

В съдебната зала днес не се появи никой, който да представлява  „Аполо Инженеринг“ и да защити искание от КТБ пари. В залата обаче присъстваха двама синдици на КТБ придружавани от адвокат Монева.

 

Съдът прекрати производството по отношение на двете дружестава, защото жалбите им срещу решението на Фонда за гарантиране на влоговете да ги върне като необезпечени кредитори от 4-ти ред, са недопустими.

 

Припомняме, че през февруари 2018 г. НПО „Ние, гражданите” подадоха сигнал до прокуратурата относно увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ-АД. Вредата е за сметка на надгарантираните вложители-кредитори на банката, които чакат да получат загубените си средства под списък одобрен от синдиците на банката. Този списък, който определя кой след кого ще бъде удовлетворен се нарича Първа частична сметка за разпределение. Изведнъж под номер 1 и 2 в този списък се появиха двете фирми въз основа на „договори за особен залог”. В сигнала на организацията на пострадалите вложителите се представят доказателства за сериозни документни злоупотреби и измама от страна на представители на дружествата „Аполо инженеринг” ООД и на „Ардастрой” ООД. Стана ясно, че освен от съпредседателите на сдружението обяснения са искани от Георги Христов и Георги Зяпков – бивши служители и администратори в КТБ-АД, които също потвърждават твърденията за измама и отричат да са съществували изобщо такива „договори за особен залог”. Проверката по случая бе прекратена от скандалната прокурорка Емилия Варадинова с мотив, че нямала налични оригиналните договори. Въпреки очакванията всичко да се размине с това постановление съдът поиска да се покажат оригиналите на документите.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 11860 |10.01.2019 Елена Поптодорова: Прокуратурата да обясни как е ползвана България при опита за преврат в Черна гора . 3| 5185 |28.12.2018 Граждани блокираха КЕВР, опитаха да нахлуят в сградата /обновена/ . 5| 8272 |18.11.2018 Полицията опита силом да спре затварянето на пътища . 0| 3755 |16.11.2018 Шофьор без книжка опита да избяга от проверка и блъсна полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads